Студенти на стаж в държавната администрация срещу 330 лева на месец

Снимка: Архив

Правителството прие Наредба за стипендиантската програма в държавната администрация. Тя е част от подзаконовата нормативна рамка за провеждане стажове в държавната администрация, с която ще се привличат и задържат служители с необходимата специфична експертиза и квалификация и ще се преодолява недостигът на експерти от определени специалности.

В програмата ще могат да участват студенти – български граждани, обучаващи се в български или чуждестранни висши училища, завършили трети курс в специалност, включена в списък, одобрен с решение на Министерския съвет. Списъкът ще се изготвя ежегодно на базата на информация, предоставена от администрациите, за които е налице недостиг на експерти от определени специалности и които в продължение на повече от 18 месеца не са намерили подходящи кандидати чрез конкурс или по реда на чл. 81а и/или 81б от Закона за държавния служител.

Изборът на кандидатите ще се осъществява от комисия и ще включва три етапа: подбор по документи, провеждане на писмен изпит и интервю. Размерът на месечната стипендия ще бъде до 330 лв. и ще се отпуска от началото на месеца, през който започва стипендиантската програма.

Създаването на необходимите условия за провеждане на стипендиантската програма ще позволи на държавната администрация да привлича кандидати от необходимите й специалности още преди завършването на тяхната образователно-квалификационна степен, като в същото време привлечените по този начин стипендианти ще могат да започнат работа по служебно правоотношение веднага след завършване на образованието си.

Устойчивостта на този инструмент за привличане, подбор и задържане на служители от определени специалности ще бъде гарантирана от наличието на наставник на стипендианта по време на провеждането на стипендиантската програма, както и от задължението на стипендианта да работи в съответната административна структура минимум три години след завършване на висшето си образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България