Студенти от ВТУ се обучават в единствената у нас база за гореща обработка на стъкло

Във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" се намира единствената в България база за гореща обработка на стъкло.

В нея провеждат своето обучение студентите по магистърската програма "Дизайн на стъклото". Тази година в програмата са записани петима студенти, които се обучават от хонорувания преподавател Анастасия Андреева.

Годишно ръководството на факултета кани поне два пъти външни преподаватели за тази специалност като Борис Шпейзман, който преподава "Стъкло" в Академията по изкуство и дизайн Базалел в Йерусалим. Факултетът има договор с ВУЗ-ове в Чехия за обмен на студенти по програма Еразъм +. Докторанти от ВТУ активно участват и във Фестивала на стъклото в Белослав (център на стъклопроизводството).  В началото на септември катедра "Стенопис" във факултета организира  уъркшоп "Горещи техники на стъкло.

Общо 50 са обявените места за студенти, държавна поръчка за учебната 2017/2018 година във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ. Това съобщи в сряда деканът доц. Борис Желев. Той уточни, че местата са за специалностите "Графика", "Графичен дизайн и визуални комуникации", "Живопис", "Стенопис", "Скулптура", "Рисуване и интермедия". Още 20 места са отпуснати за специалността "Педагогика на обучението по изобразително изкуство".

"През миналата учебна година всички места бяха запълнени,  а приемът в магистърските програми в 15 направления, бе превишен", коментира още доц. Желев.

Факултетът има партньорства с различни училища по изкуства в страната и с учебни заведения с профилирани паралелки, като гимназиите в Трявна, Троян, Казанлък, Смолян, Сливен, Русе и др. Преподаватели от факултета всяка година участват като членове на комисиите, които провеждат държавните изпити в гимназиите. Оценките от изпитите на зрелостниците след това се зачитат за приемни изпити във факултета на ВТУ. Тази година датата за изпитите по специалност за кандидат- студентите е 29 юни, а за изпита по рисуване - 30 юни.

Двустранни партньорства факултетът има и с различни фондации и български общини, които подпомагат учебната дейност и учебните практики.

"Така например успешно си партнираме с Международния фолклорен фестивал във Велико Търново, като всяка година наши студенти провеждат съпътстваща практика- рисуват модели от натура, танцовите изпълнения, групите, които участват във фестивала" сподели доц. Желев.

Той допълни, че няма риск тази година специалност "Скулптура" да остане без студенти. През различните години интересът към специалностите е различен. Като много успешна той посочва инициативата Младежка скулптурна колония , която за седма година се прави в местността Ксилифор край Велико Търново и в която участват студенти и преподаватели от специалност "Скулптура". Тя е съвместна с ТД "Трапезица 1905" и Община Велико Търново. Скулптурите от дърво, предимно акация, се изработват на едно място, а след това се позиционират на различни места в местността- край езерото, пред комплекс "Момина крепост", по различните маршрути, и екопътеки. В природния парк има вече 30 скулптури, които са особено атрактивни за гостите на града и децата. Тази година инициативата на тема "Светът на приказките в скулптура" започна на 12 юни и ще продължи до 24 юни. В нея участват 13 студенти, сред които и Мартина Горска от Полша (по програма Еразъм +) под ръководството на проф. Стефан Лютаков и на асистент Венко Тонков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България