Студенти от ВТУ се обявиха срещу екстремистката пропаганда

ВТУ

В международно състезание за противопоставяне на нарастващата екстремистка пропаганда в обществото и социалните мрежи се включват студенти от Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”. Младежите са поканени да участват в проект, провеждан ежегодно от Бюрото по образованието и културата на Държавния департамент на САЩ и се състезават с 50 университета от цял свят. За финалисти ще бъдат избрани 3 отбора, които ще представят и защитят проектите си във Вашингтон.

Младежите са избрали да се борят срещу речта на омразата сред младите хора, за да не се стига до агресивни прояви в обществото.

“Стартираме кампанията на 7 ноември като ще се спрем на три основни подтеми – агресията по пътищата, агресията сред младите в училищата и етническите проблеми в обществото”, обясниха участниците в отбора. Вече е преминал първият етап от проекта, който включва изследване на терен. Осъществена е и срещата с американския наставник и лектор Пол Сийгър, който е специалист в областта на социалните мрежи.

За осъществяване на кампанията студентите ще получат 2 хил. долара, както и 400 долара за реклама в социалните медии. Двата критерия, по които ще бъдат оценявани са отговор и ангажираност на публиката и устойчивост на идеята във времето.

Студентите от ВТУ са се насочили към възрастовата група от 15 до 25 години, защото точно това са младежите, които най – често употребяват речта на омразата. “Това са хора под прикритие, които стоят пред компютъра, използвайки го като стена между тях и света и дори не осъзнават реално до какви последствия може да доведе поведението им. Омразната реч е нещо фундаментално и не бива да се подминава с лека ръка”, обясни Ивета Николова, която е част от отбора.

Студентите се надяват да предизвикат и публичен дебат по темата. Предстоят и срещи по училищата и изследване на причините за агресията.

За име на кампанията по проекта студентите избират “Хейтър под прикритие”, защото повечето хора дори не си признават или не осъзнават, че използват агресия в речта.

Кампанията ще се осъществява както чрез директен, така и с индиректен контакт с младежта. Фейсбук ще бъде основната платформа, където младежите ще споделят идеите си.

Участниците в отбора на великотърновската Алма матер се надяват да привлекат вниманието на повече хора, както и на жителите на старата столица. Акцентът на тяхната кампания са социалните медии, тъй като именно там най – често се среща агресия в речта. Ще се търси и внимание към проекта от известни личности, обясниха още участниците в отбора.

Проучване по темата показва, че 56% от населението е чувало реч на омразата, но по – лошото е че има одобрение за това. "Хората дори не осъзнават, че чрез думите могат да нараняват. А проблемът е дълбок", категорични са младежите.

Те са амбицирани да предизвикат и дебат по темата на национално ниво.Вече е получено и одобрение на първата фаза от проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование