На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

Студенти от ВТУ украсиха училищна сграда с 30-метров стенопис Творбата е дипломна работа на четвъртокурсници от Факултета по изобразително изкуство

Фризова стенописна композиция украси коридора на първия етаж в ОУ „Елин Пелин“ в горнооряховското село Първомайци. Дългата близо 30 метра рисунка е дело на студенти от четвърти курс на ВТУ от специалност „Педагогика на изобразителното изкуство“ – направление „Стенопис“ към Факултета по изобразително изкуство.

Композицията е дипломна работа на студентите Гергана Йовчева, Цветина Цветанова, Радослав Тодоров, Ейлин Ебазер и Евгений Божеларский. Близо 4 месеца младите хора работят върху стенописа под ръководството на доц. д-р Владимир Аврамов, заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство и гл. ас. Д-р Анастасия Тонкова. Студентите са избрали да нарисуват герои от най-известните произведения на Елин Пелин – „Дядовата ръкавичка“, „Сливи за смет“, „Торбаланци“, „Ян Бибиян“ и др.

„Освен естетически функции, стенописът има и възпитателна цел, тъй като поуките от творбите на Елин Пелин са много ценни за децата“, каза при откриването на стенописната творба доц. Владимир Аврамов.

На откриването присъстваха кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, деканът на факултета по изобразително изкуство Борис Желев, зам.-деканът Светослав Косев, който е и възпитаник на училището, кметът на Първомайци Ясен Янков. Всички гости бяха приветствани от директора на ОУ „Елин Пелин“ Мирена Маринова, а най-радостни от приказната рисунка бяха децата, които днес отбелязаха и Европейския ден на спорта в училище.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.