Студенти от 15 университета кандидатстват за конкурса "Боян Пенев" в Шумен

Националният студентски литературен конкурс "Боян Пенев" привлича студенти от 15 висши училища в Шумен. Негов организатор и домакин е Шуменският университет "Еп.Константин Преславски".

Четиридесетото му издание стартира в петък от 13,30 ч. пред Ректората. Творците ще се състезават в три категории – поезия, белетристика и критика. Най-много регистрации има в раздел поезия – 47. Оценката ще бъде на компетентно жури в състав Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и Петър Чухов.

Четенията на участниците да започнат в 14 часа. В 17 часа ще бъде представена стихосбирката "Възможности" на Валентин Славеев, който завоюва Голямата награда от конкурса м.г. Тя е издадена от Университетското издателство "Еп.Константин Преславски". В 20 ч. в кафе-клуб "Ретро" е премиерата на книгата на Петър Чухов "АДdicted", издадена преди дни. Шумен е първото място, където ще бъде представена.

В събота ще се проведе поетически пленер "Писане от натура" с модератор Петър Чухов. Маршрутът му включва посещение на Двора на кирилицата в Плиска и манастира "Свети Панталеймон" край Велики Преслав.

В 16,30 ч. пред Ректората в поетически двубой ще влязат Георги Гавраилов и Ралица Красимирова. Техни секунданти ще са Анна Лазарова и Антоний Димов.

В последния ден в неделя, в 11,30 часа, пред паметника на Иван Пейчев пред регионалната библиотека в Шумен ще бъдат наградени лауреатите в конкурса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование