Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Студенти ще оценяват работата на съда

Ректорите на ВСУ проф. Галя Герчева и ИУ проф. Пламен Илиев и председателката на Апелативния съд Ванухи Аракелян /от ляво на дясно/ подписаха едногодишния меморандум за сътрудничество, чрез който студенти от двете висши училища ще получат правна култура и паралелно ще оценяват работата на съда.

Студенти от два варненски университета – Икономическия и ВСУ „Черноризец Храбър“, ще оценяват работата на Апелативния съд. На малки групи, избрани на принципа на случайния подбор и без предварителeн график в продължение на една година младежите ще наблюдават дела от всички категории и след това в специални карти ще вписват мнението си за това дали съдебните процедури са прозрачни и разбираеми, етично ли е поведението на магистратите и останалите участници в процесите, доколко е достъпна околната среда и ефективни ли са електронните услуги, предоставяни от съда.

Стартът на инициативата бе даден с подписването на меморандум за сътрудничество между ректорите на ИУ проф. Пламен Илиев и ВСУ проф. Галя Герчева и председателя на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян.

„Проектът е без аналог в България. Целта му е младите и образовани хора да бъдат добре осведомени за съдебните процедури, а ние да получим обратна връзка от наблюденията им. Първите резултати ще бъдат отчетени след 6 месеца. Тогава ще видим кои са конфликтните точки в работата ни“, обяви Аракелян.

В групите от наблюдатели ще бъдат включени студенти от горните курсове.

„Икономист без правна култура не може, а досега бяхме в дълг към възпитаниците си в това отношение“, подчерта проф. Пламен Илиев.

От ВСУ също ще изпращат в съда не само студенти от правния си факултет, а и от други специалности.

„Ще помогнем и за разработката на първата у нас методика за гражданско наблюдение на съдилищата“, заяви проф. Галя Герчева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.