Студенти ще оценяват работата на съда

Студенти от два варненски университета - Икономическия и ВСУ "Черноризец Храбър", ще оценяват работата на Апелативния съд. На малки групи, избрани на принципа на случайния подбор и без предварителeн график в продължение на една година младежите ще наблюдават дела от всички категории и след това в специални карти ще вписват мнението си за това дали съдебните процедури са прозрачни и разбираеми, етично ли е поведението на магистратите и останалите участници в процесите, доколко е достъпна околната среда и ефективни ли са електронните услуги, предоставяни от съда.

Стартът на инициативата бе даден с подписването на меморандум за сътрудничество между ректорите на ИУ проф. Пламен Илиев и ВСУ проф. Галя Герчева и председателя на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян.

"Проектът е без аналог в България. Целта му е младите и образовани хора да бъдат добре осведомени за съдебните процедури, а ние да получим обратна връзка от наблюденията им. Първите резултати ще бъдат отчетени след 6 месеца. Тогава ще видим кои са конфликтните точки в работата ни", обяви Аракелян.

В групите от наблюдатели ще бъдат включени студенти от горните курсове.

"Икономист без правна култура не може, а досега бяхме в дълг към възпитаниците си в това отношение", подчерта проф. Пламен Илиев.

От ВСУ също ще изпращат в съда не само студенти от правния си факултет, а и от други специалности.

"Ще помогнем и за разработката на първата у нас методика за гражданско наблюдение на съдилищата", заяви проф. Галя Герчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование