Продължава издирването на момчето, което изчезна в Дунав

На 20 юни 2019 да почерпят

Луис Енрике напусна националния отбор на Испания

САЩ въведоха санкции срещу руска финансова компания

Земетресение от 6,5 по Рихтер в Западна Папуа в Индонезия

Военни и индустриални обекти с американско присъствие са били атакувани в Ирак

„Американ Еърлайнс“ закупува 50 от най-новите модели пътнически самолет на „Еърбъс“

Борис Джонсън е начело и след третия кръг на изборите за приемник на Тереза Мей

Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Два български ТИР-а катастрофираха в Румъния, шофьор е загинал Причина за инцидента е спукана гума на единия от камионите, съобщават от МВнР

Бой между деца в София прати 11-годишен в „Пирогов“

12 000 лева глоба за шум на открито (обзор) МВР поема контрола върху нарушителите на закона

Болниците стопили дълговете си с 30 млн. лв.

19-годишна българка е арестувана в Гърция за разпространение на детска порнография

Данъци и осигуровки за обезщетение след уволнение

Студентските жилища са новата мода на пазара Най-голям дефицит има във Варшава и Будапеща

В повечето градове в ЦИЕ ще има значителен недостиг на студентски жилища, като най-голям дефицит се очаква във Варшава.

Оплакват се от качеството на квартирите

В държавите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) може да се очаква недостиг на студентски жилища през следващите 10 години, показва изследване на международна компания за недвижими имоти. Наличието на много евтини, но едновременно с това нискокачествени студентски общежития, в резултат на ограничените държавни бюджети, стимулира развитието на този имотен сегмент в региона. Наред с това се увеличават чуждестранните студенти, които учат в страните от ЦИЕ.

В резултат инвеститорският апетит към сегмента на студентските жилища се увеличава. Над 32% от инвеститорите, участвали в анкетата на компанията, споделят, че вече имат активност или планират да стартират такава по отношение на инвестиции в студентски жилища. Техните предпочитания са насочени приоритетно към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%).

През 2028 г. в повечето градове в ЦИЕ ще има значителен недостиг на студентски жилища, пише в доклада. Ако се приложи моделът търсене-предлагане и се съпостави броят на международните студенти в съответния град спрямо легловата база, се вижда, че към 2028 г. най-голям недостиг ще има във Варшава (-8399 легла), Будапеща (-3679), Краков (-1227) и Прага (-1795).

“Студентските разходи не се движат задължително в съответствие с икономическия цикъл. Търсенето на този тип крайни потребители не е толкова силно зависимо от ръста на БВП, както например е това на клиентите в сегментите на офисните и индустриалните площи. Сега е правилният момент характеристиките на разглеждания сегмент да бъдат обмислени от инвеститорите с оглед на очакванията за забавяне на икономическото развитие на страните в еврозоната”, коментира Марк Робинсън, анализатор в компанията.

Над 87% от инвеститорите считат, че има значителен недостиг на частни студентски жилища в ЦИЕ. На въпроса дали предпочитат да придобият готов продукт или да построят такъв, 74% от участниците в проучването са избрали второто.

Тези тенденции вече са видими в региона, където осем частни студентски резиденции са в процес на изграждане. Сред тях е модерен проект, включващ 290 жилища в Краков. Верига частни студентски общежития за отдаване под наем в Познан, Лодз, Любляна и Вроцлав, също дава заявка до 2021 г. да инвестира в повече жилища, увеличавайки легловата си база до 2700.

Студенти са изразили недоволството си от ниското качество на студентските жилища в региона, като Румъния води класацията в този аспект, конкретно по отношение на цена, локация, качество и транспортна обезпеченост. Полша също не се представя задоволително.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. а в перник и университета, който боко откри?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.