„Трейс“ изгради най-трудния участък от Коридор №10

Президентът Радев: Коментарите около срещите ми за процедурите по избор за главен прокурор са изкуствена драма

Медицинският надзор проверява случай с починал мъж с ХИВ Според пациентски организации няколко болници отказали да приемат британеца Крейг Харпър

„Слонът, моят приятел”, за когото всички плачехме Индийският филм взривяваше препълнените киносалони, хората го гледаха по 10 пъти

Психично болен мъж уби майка си в Хасковско, заподозряна е и сестра му

Земетресение на територията на язовир „Доспат“

Ивет Лалова спечели квота за Олимпиадата в Токио

Разследват петима, получавали неправомерно инвалидни пенсии в продължение на 10 години Лицата са на възраст между 68 и 70 години

От понеделник Гърция намалява ДДС и разсрочва данъчни задължения, касае и българи

Иван Хаджийски: Психология на нашето иманярство

Студентският театър към Стопанската академия в Свищов чества половин век

Студентският театър при Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов чества своя половинвековен юбилей. Тържеството събра театрали от различни випуски, участвали през изминалите 50 години във формациите към Студентския театър – Драматична студия, студио „Комедия”, Експерименталното театрално студио, състав за пантомима, група за художествено слово.

Историята на Студентския театър започва с „Пробният брак на Ани” – първото представление на Драматичната студия (както тогава се е наричал театърът), поставено от Иван Тодоров. Състояло се в салона на Първо българско читалище в Свищов, то жъне пълен успех и Иван Тодоров възкликва: „Студентският театър се роди!”. Следват години на развитие, сформиране на различни трупи и множество завоювани награди в България и чужбина. Първото получено отличие е Първа награда от Първия студентски театрален фестивал през 1971 г. В изнесения доклад бе акцентирано върху част от най-значимите отличия, получени при различни ръководители и режисьори.

На Шестия национален студентски театрален фестивал в Благоевград, през 1977 г., театърът се представя с постановката на Розин Чапанов „Електра, моя любов” и получава: Първа награда за драма и режисура на Р. Чапанов; Първа награда за художествено слово на Росица Чапанова; две Първи награди за актьорско майсторство на Боряна Петрова и Никола Конов; Голямата награда за общо представяне. През следващата година, съставът е награден с най-високото отличие на Четвъртия международен фестивал на експерименталните младежки театри в Унгария. През 1978 г. театърът участва в Национален фестивал на студентските театри и получава Първа награда за драма и режисура, а също и Награда за актьорско майсторство на Христо Койчев. Следва спектакълът „Албена” по Йовков, (драматизация и постановка на Р. Чапанов), който на Студентския театрален фестивал в Габрово през 1981 г. е отличен с Първа награда, както и със златни медали за актьорите Людмил Несторов и Альоша Пътов, а Ивелина Дончева завоюва златен медал като индивидуална рецитаторка. Година по-късно, на Националните празници на театралната самодейност в Благоевград, „Албена” получава наградата за най-добре осъществен театрален експеримент, като спектакълът е оценен изключително високо от плеяда професионални театроведи. Резултат от това е представянето на България именно от свищовския Студентски театър на Първата театрална балканиада през 1983 г. в Коринт (Гърция), откъдето трупата се завръща със златни отличия за актьорско майсторство на Борислав Борисов, Даниела Дочева и Альоша Пътов.

От Шестия републикански фестивал на художествената самодейност в Разград (1981 г.), съставът за пантомима „Еон”, с художествен ръководител Валери Радков, печели сребърен медал с постановката „А утре?”, като пантомимистите Надя Йорданова и Георги Сотиров са отличени със златни медали. Студио „Комедия” пък печели златен медал с постановката „Юнаци с умни калпаци” на своя художествен ръководител Георги Кушвалиев.

През 1986 г. Розин Чапанов поставя пиесата „Януари” от Й. Радичков – изключителен спектакъл, с който театърът печели много престижни отличия, първото от които на Фестивала на младежките авангардни театри в Казинцбарцика – Унгария. През 1987 г. трупата завоюва Втора награда на Националния студентски театрален фестивал в Русе с руската класическа пиеса „Дело” – постановка и режисура на Петър Личев. Златни медали за актьорско майсторство са присъдени на Людмил Несторов и Петър Колчев. В заключителния етап на Седмия републикански фестивал на художествената самодейност, през 1989 г., театърът се представя със спектакъла „Солунските съзаклятници” – постановка и режисура на Р. Чапанов и завоюва Първа награда за драма.

През 1990 г. в Пазарджик се провежда Национален студентски театрален фестивал, на който театърът участва с „Януари” и получава голямата награда на фестивала, която се превръща във „входен билет” за участието на трупата в Международния студентски театрален фестивал в Лиеж (Белгия). През 1991 г., на Осмия международен театрален фестивал в Белгия, със спектакъла „Януари”, съставът се превръща в „явлението” на фестивала. Същата година трупата участва във Втория международен театрален фестивал в Казабланка – Мароко, а през 1994 г. отново гостува в Казабланка с възстановката на „Албена” по Й. Йовков.

През следващите години Представителният студентски театър, с главен художествен ръководител Розин Чапанов, както и Експерименталното театрално студио с ръководител Паскал Паскалев, работят усилено в едно по-раздвижено пространство, гравитирайки между класическата драматургия и собствени авторски спектакли. В първото издание на Националния фестивал на камерните театри в Свищов (през 1998 г.) моноспектакълът „Обиколният влак Москва – Петушки”, постановка на Р. Чапанов в изпълнение на Йото Йотов, получава Първа награда.

От 2003 г. Студентският театър, с художествен ръководител Тоня Христова, насочва усилията си в едно по-раздвижено пространство, следвайки новите тенденции в съвременното театрално изкуство. Трупата се отличава с изключителна продуктивност, като всеки творчески сезон прави поне две нови постановки. В периода от 2005 до 2010 г. Студентският театър печели множество награди от национални и международни форуми: Първа награда за мъжка роля от Международния фестивал на любителските театри в Каварна`2006; Втора награда за женска роля от Шестия национален преглед на любителските кафе-театри в Свищов`2008; Първа награда за мъжка роля от Международния младежки театрален фестивал в Бургас; Трета награда за постановка и женска роля от Първи национален театрален фестивал на камерните театри в Нова Загора. Много силен е и сезон 2009/2010 г., като cред завоюваните отличия са: Първа награда за мъжка роля и Специалната награда на Кмета от Фестивала на камерните и кафе театри в Свищов; Първа награда за мъжка роля и Първа награда за женска роля от Младежки фестивал на хумора – Пазарджик; Първа награда за мъжка роля за младежи, Първа награда за женска роля за младежи, Награда за най-добра младежка пиеса от Младежки фестивал на изкуствата – Бургас; Втора награда за постановка и Трета награда за мъжка роля от Втория национален фестивал на камерните театри – Нова Загора; Първа награда за мъжка роля и Първа награда за женска роля от Международния младежки театрален фестивал – Горна Оряховица; Втора награда за драма в Шестите празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви”.

След множеството активни творчески сезони и получени признания, има петгодишен период, през който, по различни причини, е преустановена дейността на Студентския театър.

Настоящият театрален състав се сформира през първия семестър на академичната 2017/2018 година, под ръководството на Добрин Тодоров – третокурсник от спец. „Счетоводство и контрол”. Първата постановка, с която се представят на сцена младите театрали, е „Лов на плъхове”, под онлайн режисурата на д-р изк. Сашо Петков. В спектакъла Добрин си партнира с Галина Лазарова – първокурсничка от същата специалност. С тази постановкa младият актьор и настоящ художествен ръководител на Студентския театър печели награди за главна мъжка роля в 16-ия национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов, и в 21-я Национален театрален фестивал с международно участие – гр. Каварна. През творчески сезон 2018/2019 г. съставът подготви нов спектакъл – „Какво да правим с виолончелото?”. Премиерата на спектакъла се състоя на пловдивска сцена, където Студентският театър бе поканен да участва в програма „България и Румъния – заедно и в театъра”, проведена в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата”.

„Студентският театър ще продължава да съществува, независимо и въпреки всичко, защото той е доказал правото си на живот, извоювал го е с цената на всички изпитания, на които е бил подложен през годините, белязани преди всичко с многобройните успехи и постижения, с любовта на младите хора към магията, наречена „театър”, заяви Маргарита Дончева. Със своя доклад за историята на Студентския театър тя поясни, че свищовски студенти са имали театрални представления и преди 1968 година, през която, според архивите, е създадена трупата. Този факт става достояние благодарение на доц. д-р Милка Томева – дългогодишен преподавател в Стопанска академия, чиито спомени за студентството й в Свищов са свързани с активната театрална дейност на драмсъстава. Задълбоченото й проучване и издирвателни дейности я отвеждат до 1962 г., когато режисьор и художествен ръководител на драматичния състав, в продължение на четири години (до 1966 г.), е бил Тодор Кръстев. Той и съпругата му Севдалина Кръстева – възпитаничка на Стопанска академия, бяха сред официалните гости на честването.

От името на академичното ръководство, зам.-ректорът проф. д-р Георги Иванов връчи на всички ръководители на Студентския театър грамоти за принос в развитието на студентското театрално художествено творчество и популяризиране престижа на Стопанска академия, като средище за развиване на културни ценности. Грамоти бяха присъдени на ръководителите в хронологичен ред: Тодор Кръстев; доц. д-р Иван Тодоров; Росица Чапанова; Росен Неделчев; Слави Братухчев; Розин Чапанов; Георги Кушвалиев; Митко Мургин; Валери Радков; Петър Личев; Паскал Паскалев; Тоня Христова; Добрин Тодоров; д-р изк. Сашо Петков. Като най-дългогодишен ръководител на Студентския театър (над 20 г.) Розин Чапанов, при когото са завоювани най-престижните отличия, бе удостоен и с плакет на Стопанска академия.

Тържественото честване на юбилея завърши със спектакъла на настоящия състав на Студентския театър „Какво да правим с виолончелото?”. В ролите от пиеса на Матей Вишниек, с която румънският автор навежда на мисълта за протеста на личността към бюрокрацията и диктатурата, се превъплътиха четирима студенти от специалност „Счетоводство и контрол” – първокурсниците Ванеса Цветанова от гр. Враца и Петя Караиванова от гр. Кърджали, Галина Лазарова, 2 к. от гр. Монтана и Добрин Тодоров, 4 к. от гр. Смолян. Режисьор на спектакъла отново е роденият в Свищов д-р изк. Сашо Петков, който работи онлайн и безвъзмездно с младите театрали.
След като възнаградиха с бурните си аплодисменти младите актьори за изнесеното представление, участниците в честването подчертаха, че от висотата на своите достолепни вече над 50 години, Студентският театър при Стопанска академия пази своята „територия”, защитава по достойнство присъствието си и продължава да има своите съмишленици и почитатели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.