Студът си тръгва с пожари от Северозапада

Снимка: Архив

С края на снеговете и студовете в Северозападна България  пак пламнаха пожари. Всеки ден в област Монтана полетата горят, а пламъците опустошават ниви, ливади и постройки.

Само в двата почивни дни в региона от Дунав до Балкана горяха над 20 пожара. 100 дка треви бяха изпепелени край село Черкаски, над 50 дка изгоряха между Монтана и Берковица, огньове вилняха и край Лом и Вълчедръм. На места пламъците влизат и в населените места – в село Студено буче бяха овъглени стопанска постройка и 1 тон сено, 10 дка изгоряха в монтанския квартал „Мала Кутловица”. Екипите на „Противопожарна безопасност” денонощно сноват из областта и  потушават пламналите огнища.

Според огнеборците повечето от пожарите са заради небрежност при боравене с открит огън от стопаните. Част от бедствията обаче са  причинени умишлено, най-често от земеделци, които искат с огън да почистят нивите си преди сеитбата или от животновъди, които палят ливади, за да избуи трева за паша на стадата им.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.