Студ и поледици сковават страната

30 см сняг падна в област Смолян.

Минималните температури ще са до -10 градуса

30 см сняг падна в Смолян

Над 600 снегорина чистят

Студ, мъгли и поледици ще сковат страната до края на седмицата. Температурите падат до -10 градуса, става ясно от прогнозата на НИМХ. Пътищата ще са хлъзгави, а на места гъста мъгла ще затруднява видимостта, затова от Пътна полиция предупреждават шофьорите да бъдат изключително внимателни.

Утре и в петък сутринта ще бъде студено, с минимални температури предимно между минус 10 и минус 5. Дневните ще се повишават и в петък на места ще достигат до 5 градуса. В сутрешните часове на места в низините ще се образува мъгла или ниска облачност, както и поледици, през деня облачността ще е разкъсана.

Първият сериозен сняг и силният вятър усложниха обстановката по пътищата в цялата страна. 30 см сняг падна в област Смолян, там се въвеждат ограничения за МПС над 12 тона, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Ограничения в движението заради снега има в проходите Предела и Троян-Кърнаре.

Огромно дърво се е стоварила върху автомобил в Пловдив след обилния снеговалеж. Няма пострадали хора, но щетите по леката кола са сериозни. 608 снегопочистващи машини работят към момента в цялата страна, 1800 са в готовност. Това каза пред БНТ Даниел Величков, дир. на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” към АПИ. Той обясни, че машините не са спирали да работят и пътната настилка се обработва превантивно - магистралите са осоляват, първокласните пътища - също, на третокласните се използват смеси от сол и пясък.

На „Петрохан” температурата е под 0 градуса. Там ще продължи да вали сняг, ще има и мъгла. „Пътят в региона е почистен до асфалт. На места има сняг, но е опесъчено”, съобщиха от АПИ.

Температурата на прохода „Шипка” е минус 5 градуса. Там има 15-сантиметрова снежна покрива. Около 30 машини са почиствали пътищата в района.

Коментари

Задължително поле