Стържем дъното на Европа по средно заплащане на труда

Снимка: Архив

България твърдо държи последното място в Европейския съюз по ниски разходи за почасов труд, показват най-новите данни на статистическата служба Евростат за 2016 г. С 4,4 евро обща ставка страната ни заема 28-о място от 28 държави при средно ниво за общността от 25,4 евро за час. В изчисленията не влизат разходите за труд в селското стопанство и публичната администрация.

Разходите за труд се формират от пари за работни заплати, плюс непреки разходи като социалноосигурителните вноски, които плащат работодателите, болнични и други.

03_1

Според Евростат в България процентът на разходите извън заплатата е точно 15,8, което означава, че по груби сметки за един час работа средно в страната се плаща надница от 3,7 евро, или малко над 7 лева.

Компания на дъното на статистиката по разходи за труд ни прави Румъния с 5,5 евро на час, в Литва и Латвия сумата е малко над 7 евро, а в Унгария - 8,3 евро.

По този показател най-добре е Дания, където час труд струва близо 10 пъти повече от България - 42 евро (данните за всички страни вижте в таблицата). От Евростат уточняват, че анализът обхваща предприятия с 10 или повече служители.

В индустрията средните разходи за почасов труд в рамките на ЕС са 26,6 евро за час, а за държавите от еврозоната - средно 32,6 евро на час. В сектора на услугите разходите са по-ниски, съответно 25,8 евро за общността и 28,7 евро за страните, въвели еврото като валута.

В България почасовото заплащане се урежда нормативно с постановление на Министерски съвет, което определя успоредно съществуване на минимална работна заплата (МРЗ) и минимална почасова ставка. По тази формула от 1 януари 2017 г. трудът у нас не може да бъде по-ниско платен от 2,77 лева на час, а минималната заплата нарасна до 460 лева. Въпреки това и по този показател България остава на последно място в ЕС. Според данни на Евростат към 1 януари МРЗ у нас е била 235 евро, а в Румъния, която и тук ни прави компания на дъното, индикаторът е 275 евро. На първо място в тази класация е Люксембург, където заплатите не могат да бъдат под 1999 евро. Общо в 22 от 28-те членки на ЕС има въведена минимална месечна заплата на национално равнище. Изключение правят Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика