Стягат празник на билките на Самоводската чаршия в Търново за Еньовден

Снимка: Архив

За четиринадесети път на Самоводската чаршия във Велико Търново в събота ще бъде отбелязан Еньовден – денят на лятното слънцестоене, лечебните билки и прастарите магическите обреди.
Празникът се организира от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ в партньорство с БИЛКАРИЯ, Арт-бар „Хипстър“ и Проект „Арт лято“.

Според народните традиции денят ще започне с прескачане на Еньовски огън за здраве. Преди изгрев ритуалът ще бъде пресъздаден в близост до каменния мост в квартал Асенов. След това всеки желаещ ще може да се включи в организираната група за бране на билки в местността Ксилифор.

Празникът на чаршията ще е от 10 часа , а кулминацията ще е ритуалното минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. На място венецът ще бъде ритуално опушен с жарава от лечебни треви.

На Еньовден Улицата на занаятите ще бъде огласена от много музикални изпълнения. Пред Билкопрдавницата магията на лечебните растения ще представи председателят на Съюза на билкарите Емил Елмазов.

За децата ще има специална работилничка, в която ще се рисува, ще се правят глинени отпечатъци на билки и по увлекателен начин ще бъде разказано за най-популярните лечебни растения.

Много игри със затворени очи, сетивни загадки и движенчески предизвикателства за разпознаване на билките ще има по маршрута на Еньовденския лабиринт на чаршията, а в 13,00 часа ще започне изграждането на мандала мозайка „Създаване на слънцето“.

Празникът ще завърши с огнено шоу и музика на живо пред Арт-бар „Хипстър“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.