Иран е освободил плаващия под британски флаг танкер „Стена имперо“

Рибарите: Попчето смени паламуда край Бургас

Наш боксьор загина на ринга

Съмнителен пакет затвори летището в Манчестър

Повече от 340 вторични труса в Албания В събота в страната бяха регистрирани земетресения с магнитуд 5,6 и 5,3 по Рихтер

55 маломерни паралелки в община Търговище Недостигът на деца за нормални класове общо е 271

Фестивал на любителски театри стартира в Лом

25 българи оставени от Wizz Аir на летището във Франкфурт Сред зарязаните пътници е и двукратният световният шампион по културизъм Христомир Христов от Велико Търново

Бързият влак от Бургас за София аварира край Твърдица заради повреда в локомотива

Експерт: Фалитът на „Томас Кук“ ще се отрази и на българския туризъм

Премиерът откри 75-тото издание на Международния технически панаир в Пловдив (ВИДЕО) Държавата прави всичко, което зависи от нея за икономическия просперитет, заяви Борисов

Арестуваха мъж с немски бус, пробвал да подкупи катаджии

250 дка смесени гори пламтят до границата със Сърбия

Борисов в Пловдив: Милиони наляха от Америка за България в различни обекти (ВИДЕО)

Отстраниха от длъжност кардиолога, поставял стентове на здрави сърца

Стягат примката около удушвача на Дамла Майката е обвинена, но не за убийство, а защото е оставила детето си без надзор

Стеснен е кръгът от заподозрени за смъртта на 7-годишната Дамла в Момчилград. Майката на детето е задържана за 72 часа, но не с обвинения за убийство, а за това, че не е полагала достатъчно грижи за малката си дъщеричка и я оставяла нощем сама.

За разкриване на кошмарното престъпление в малкия родопски град, от София вчера бяха командировани шефовете на отдел „Убийства” и на „Криминална полиция”. След повторен оглед на местопрестъплението, късно снощи започна следствен експеримент с участието на майката. Разкриването на кошмарния случай е въпрос на часове, казаха запознати с разследването.

Като писа „Труд”, трупът на момиченцето бе намерен в неделя към 7,30 ч сутринта от 38-годишната му майка Садет Муса, която се върнала от нощна смяна. Главата на мъртвото дете била омотана с тиксо, но не то е причинило задушаването му. Смята се, че убиецът е притискал носа и устата на момиченцето.

Местни хора излязоха пред полицията на протест с настояване случаят да бъде разкрит до дни. Появиха се версии, че майката е удушила Дамла вечерта, преди да отиде на работа, а на сутринта е правила трагични сцени. Въпреки, че точният час на смъртта още не е определен, вчера главният прокурор Сотир Цацаров каза, че детето е било убито сутринта. (виж стр. 3). Не е изключено и зверството да е станало по време, когато майката е била на работа.

По тиксото са открити биологични следи. Те са изпратени в института по криминалистика за ДНК експертиза. Очакваше се резултатите да са готови за 48 часа – късно вечерта в сряда или най-късно в четвъртък сутринта. По лепенката също са намерени отпечатъци, но те изключват майката, тъй като тя е пипала главата на Дамла. Според криминалисти, ако извършителят бъде закован с ДНК анализ, това доказателство ще е стопроцентово, защото лепенката стои на ролка и е била развита само от ръката, която преди това е удушила детето.

Предстои експертиза на един лаптоп и на няколко мобилни телефона на заподозрените, по които да се засекат не само разговорите и текстовите съобщения помежду им, а и маршрутите им от събота до сутринта в неделя. Тези експертиза може да отнеме около 48 часа.

Разследващите от три дни крият дали са открили у майката или друг близък някакъв мотив, който да обясни зверството. Сред мъжете в Момчилград се говори, че Садет може да е изневерила на мъжа си, който е на гурбет в Белгия, малката Дамла да е научила за това и е убита, за да не разкрие тайната. Допуска се, че дори да не е убиецът, майката може да е подтикнала някого да удуши детето. Близки и познати на семейството са категорични, че това са гнусни клевети. Всички те познават Садет и мъжа й като нормално семейство от кротки и работливи хора, които са отгледали големия си син и дават мило и драго за дъщеричката си.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Не става дума за случайно убийство

„Разбирам, че дефицитът на информация, до известна степен наложен от следствената тайна, до известна степен наложен от други обстоятелства – очевидно е една от причината за недоволството на хората. Основната причина, заради която сме тук, е да извършим координация на действията по разследването“. Това заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров в Кърджали, където пристигна с шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Двамата изслушаха криминалистите, работили досега по мистериозния случай и обсъдиха с тях по-нататъшните стъпки в хода на разследването.

„Точният час на смъртта на детето ще стане ясен, когато бъде изготвена съдебно-медицинската експертиза. Смъртта е настъпила в сутрешните часове, проверяват се и се работи по всички версии. Тук не става дума за случайно убийство, което е извършено от случайно лице”, каза още Цацаров. Запитан кои може да са тези лица, той отговори: . „Версиите стесняват много силно кръга“. На въпрос засега само майката ли е в този кръг, главният прокурор поясни: „Не. Това, че нямаме други задържани не означава, че няма други заподозрени“.

„Категорично е изключена версията убийството на детето да е извършено от психопат, който броди и е опасен за обществото”, допълни Сарафов.

Приятел на семейството: Не вярвам майката да е посегнала, не е такъв човек

„Познавам родителите от много години, може би от 30 години. Те са хубави хора, никой не би сторил нещо такова. Не сме виждали майката, откакто детето е починало. Не вярвам тя да е причинила нещо на детето си, не е такъв човек“. Това заяви вчера приятел на семейството, който участва в протеста пред полицията и вчера. „В този град никога не е имало такова нещо. Не сме наясно с нищо, не знаем коя е другата жена, която е задържана”, добави той.

„Имам няколко оплаквания срещу семейството на детето. Живея на долния етаж под тях, имали сме проблеми с тропане, пране посред нощ, шумове….”, разказа Кольо Николов. Във фаталната нощ обаче съседите нищо не са чули. Мъжът обаче предпочете да не отговаря на въпроса дали допуска, че комшийката му може да е убила детето.

„Ако Садет го е направила, то значи тя не е с акъла си и трябва да бъде пратена в лудница. Не може нормална майка да си убие детето”, пишеха жители на Кърджали и Момчилград в коментари в социалните мрежи.

Във фейсбук – искат смърт за убиеца на детето

Жителите на Момчилград искат връщане на смъртното наказание за убиеца на 7-годишната Дамла. Повечето коментари във фейсбук са, че удушвачът трябва да получи по-тежка присъда от доживотен затвор без право на замяна
„Смъртно наказание за посегналия на дете! Мило детенце, не това заслужаваше, прости ни!“, пише Бахар Емин в групата на жители на Момчилград.

„Да го намерят и да се събират подписки за смъртното наказание“, подкрепя я Бети Мустафа.

„Това дете и Бог не успя да спаси… Така, че не казвайте извършителят да бъде наказана от Бог… Нека бъде наказан от хората, защото това зло го е извършил един зъл човек… Ако ще го линчуват, хващам първия самолет и още утре съм там, за да го линчувам и аз…“, категорична е и Гюлай Мехмед.

Друг потребител е написал: „Никой няма право да отнема човешки живот, най вече детски. Този, който е посегнал на това ангелче, сам е подписал смъртната си присъда.“ Млада жена пък заявява, че ако още съществували средновековните закони, лично би участвала в умъртвяването на изверга. Много са и коментарите, които не изключват убиецът да е майката, но почти толкова са и невярващите на тази версия.

Жителите на Момчилград са 8000 по списъци, но реалният им брой е два пъти по-малък. Повечето от тях работят и живеят в Турция или в страни от ЕС. Затова и случаят има голям отзвук сред наши сънародници в южната ни съседка. На много профилни снимки във фейсбук вчера се повяваха жалейки за момиченцето.

Малката Дамла тръгнала в първи клас тази есен. В училището, й още вчера влязоха психолози, за да разговарят с връстниците й. „Имаме назначени групи психолози, които дойдоха в Момчилград, пристигнаха и експерти от социални грижи “, обясни Севгюл Вели – заместник директор на Основно училище „Д-р Петър Берон“. Първокласничката е тренирала и тенис на маса. Затова днес и утре психолози ще се срещнат и с децата, с които момиченцето е спортувало.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Турци,какво повече да се коментира.

  2. Ти си глупак. Дали турци, цигани или българи, няма значение. Това е човешки живот.
    Путко по-добре си задръж глупавите коментари

  3. От този „тест“, както и още много други, които не се описват в медиите са, като „операции на големите психолози“, на технологиите на властелините на днешното време. Не обичайно е, да пожелаеш да се хвърлиш от блока, защото ти е омръзнал живота или да осакатиш дете, защото нагона ти е неуправляем…Спомнете си начато на Костовото правителство! Дете беше „убито от мйка си“около някакъв фонтан се въртеше случая… Всичките тези програми се въртят, защото тестват химията, която произвеждат не само вече в лекарства, а и в храните. Някои пишат научни трудове и живеят от това, а технологиите днес предоставят невъобразими идеи за манипулация на човешкото съзнание. Възможно е това, да е следствие на невежеството на хората, от което и много други страдат навярно, като мен. Не веднъж съм намирал за безотговорно и доверието на собствените ми деца към обществото, като фактор за контрол и безопасност…Сами си вадете изводите! Но ви съветвам да не се доверявате на нищо, ако искате естествено да живеете в истината.А тя ИСИНАТА е във вашите собствени ръце – къща,мотика и градина!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.