Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Борисов: С Кириакос Мицотакис сме единодушни, че ЕС трябва да се разширява

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

Супербързи дългокраки буболечки нападнаха село край Шумен

Буболечките са по-големи и бързи от мравки. Снимка ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Странни буболечки, непознати дори за специалистите, нападнаха шуменското село Ивански. Нашествието е от неделя, но в средата на седмицата взело връх, оплакват се местни хора. Дори се готвят за протест. Най-потърпевша е северната част на населеното място, която е близо до земеделските земи. Затова се смята, че насекомите имат връзка с нивите, но засега това не е потвърдено.

Буболечките са малко по-едри от мравки и с по-дълги крака, лазят и преодоляват чевръсто врати и комарници. Пъплят по асфалта, превземат дувари, нахлуват в къщите и не дават мира на хората нито да седнат да ядат спокойно, нито да спят. „Ръсим с препарати, но нищо не ги мори“, обяснява Дочка Ничева. Единственото успокоение е, че не хапят. Хранят се с трева, не посягат на друго.

От странните буболечки варосани дувари почерняват. Снимка: ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА
От странните буболечки варосани дувари почерняват. Снимка: ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

В сряда специалисти от Регионалната здравна инспекция са взели насекоми и в четвъртък живи и спиртосани екземпляри са изпратени по куриер в Националния център по заразни и паразитни болести за идентификация. Това каза за „Труд“ д-р Марко Марков, завеждащ дирекция „Надзор на заразните болести“. Хората не бива да се притесняват, но все пак само изследване ще покаже дали насекомите са опасни и дали пренасят болести. Резултатът се очаква идната седмица. Представители на Агенцията по безопасност на храните също са били на място и ветеринари правят проучване на насекомите.

Хората от шуменското село Ивански метат странните насекоми от къщите си, те идват отново. Снимка: ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА
Хората от шуменското село Ивански метат странните насекоми от къщите си, те идват отново. Снимка: ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Има версия, че е възможно ожънат блок с рапица, сята от американски семена, да е източник на вид растителна дървеница. Като са ожънати посевите, сега насекомите са тръгнали към селото. Друга версия е, че се въдят в тревясали, изоствени площи и при бум на популацията тръгват към къщите.

Според д-р Марков, само официална информация може да успокои хората и да се реши с какъв препарат да бъдат третирани.

Местни жители се стягат за протест в четвъртък вечерта и да блокират главния път за Бургас. Кметът на селото Жечко Жеков обаче не смята, че трябва да се стига до там. Според него всички възможни институции са обърнали внимание на проблема. Професор от Пловдив, който бил сред първите уведомени, дори обяснил, че това е особен вид растителна дървеница, няма с какво да се третира и хората трябва да потърпят да изчезне сама.
Снимка Авторът

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. „Има версия, че е възможно ожънат блок с рапица, сята от американски семена, да е източник на вид растителна дървеница. Като са ожънати посевите, сега насекомите са тръгнали към селото.“ А сега хванете мършата, която е решила да сее ГМО в селото и му теглете по един голям юрдек всички така, че да не може да си седне на гъза един месец.

  2. Велчо, друго щеше да е ако ГМО-то беше от братска Русия, хайде стига простотии!!!

    1. За твое сведение в Русия е забранено да се сеят сортове съдържащи ГМО, а защо? Защото единствено Русия защитава здравето на народа си от злото, с което инфектират ционистките свине човечеството.
      Съвсем просто казано ГМО за човека е като вируса за компютърната програма. Природата е създала човека и растителността и има съвместимост, а ГМО е друг код, съвместимост няма.

  3. И в Ямбол сме нападнати от тази напаст.Кажете как да се отървем от тях.

  4. В заветска община също върлуват тези „свирепи“ буболечки. И тук положението е същото-хората са в неспокойствие и не знаят как да се оттърват, а и мисля, че не само тук е разпространено това насекомо, след идентификацията моля информирайте за резултатите и как можем да се спасим! Искам да кажа, че теорията за американските семена според мен е невярна поради факта, че тук причината 100% не е от това, защото не са използвани такива.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.