Горски педагози ще участват в конгрес в Рига

Спипаха инспектор от БАБХ – Пловдив с подкуп от 1000 лв. и 2 торбички сирене и кашкавал

Победителите делят награден фонд от 6800 лева

Бразилецът в „Ботев“ (Пд) най-резултатен в Европа

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран в Северна Македония

ЕК: Държавите от ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

Талант, красота и музикални импровизации „В полите на Витоша”

Арестуваха сериен домашен обирджия Часове след обир в Горна Оряховица наел жилище в Шумен

Редят номинациите за кмет и общински съветници в БСП в Търново

Принц Уилям не се притеснява, ако някое от децата му се окаже гей

И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

Намереният мъртъв мъж в Пловдив убит от жена си, арестуваха я 47-годишната пловдивчанка го намушкала в корема след скандал, опитала да прикрие следите

Индийски самолет кацна извънредно на летище в Лондон заради бомбена заплаха

Момчето, което се удави в Дунав, показало ден по-рано клип на майка си как скача в реката

Здравко Здравков: Най-вероятно временно ще бъда председател на Столичния строителен надзор

Супервулкан край Неапол набира сила за изригване (инфографика)

Smoke rises from the the Campi Flegrei caldera — an irregular shallow depression in the Earth’s crust, formed by subsidence after huge eruptions in the past © AFP

Вулканите на Флегрейските полета в околностите на Неапол може да изригнат в най-скоро време, предупреждават геолози, цитирани от “Файненшъл таймс”. За това сочи натрупване на тектонично напрежение и деформация на скалите в калдерата – гърлото на т.нар. супервулкан.

Според учените е достигната критична фаза и бъдещо засилване на активността увеличава до голяма степен вероятността от изригване. “Изключително важно е местните власти да бъдат готови за подобен сценарий”, заявява Кристофър Килбърн от Лондонския университетски колеж, който води изследвания в обсерваторията “Везувий”.

За последно вулканът изригва през 1538 г. в продължение на една седмица след близо век натрупване на напрежение. След това е спокоен за 4 века, докато през 1950 г. започват периодични разбуждания. Вулканолозите смятаха, че натрупаното напрежение при разбужданията през 50-те, 70-те и 80-те години на XX в. се разсейва в интервалите между тях. Ново проучване на основата на наблюдение на Флегрейските полета и други подобни вулкани обаче стига до обратния извод. “Смятаме, че кората в калдерата има нещо като памет и напрежението се трупа”, казва Стефано Карлино от обсерваторията “Везувий”. Така всяко ново значимо повдигане на земната кора може да я сцепи и да се стигне до изригване. Смята се, че мощно изригване там преди 39 000 г. е допринесло за изчезването на неандерталците.

За да докажат твърденията си за предстояща опасност, изследователи започнаха работа по пробиването на дупка с дълбочина 3,5 км във Флегрейските полета, която да даде научни данни за активността на вулкана. Проектът им на стойност 8 млн. евро обаче страда от липса на финансиране и за момента са получени данни само от 0,5 км под земната повърхност.

May 17, 2017, Ground movement around Campi Flegrei, an ancient supervolcano, is nearing a critical stage where further unrest could lead to a massive eruption that would affect at least 360,000 inhabitants of the area., Graphic shows map of Campi Fiegrei and volcanologists’ recent findings.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. РИМСКАТА ИМПЕРИЯ НАКРАЯ ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ БОГА. ВКЛЮЧВАМ И ЕВРОПА ТЪЙ КАТО ЕВРОПА Е НАСЛЕДНИК НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ. ГНУСНО ОБРАЗУВАНИЕ В КОЕТО ВЛАСТВАТ ПАРИТЕ.

    1. Глупак, не намесвай Бога в простите си изказвания!

    2. Е че какво им е лошото на парите. Според мен отсякъде само благинки носят. А бога ти не ме интересува изобщо. Това е просто вулкан – един от многото по земята – нищо страшно – ще евакуират хората, ако учените разберат, че ще изригва.

  2. Искам Ан Хатауей в леглото си….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.