Изпуснахме Кипър, но не и първото място, драмата ще е до последно

На 17 ноември 2018 да почерпят

Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Суперкомпютър бори мръсния въздух в София

Снимка: Архив

Без „Авитохол“ изчисленията ще отнемат 2 години
Всеки ден НИМХ ще прави прогнози за очакваното запрашаване в столицата

Суперкомпютърът на БАН “Авитохол”, учени от НИМХ и експерти от Столичната община ще борят мръсния въздух в столицата. Те ще работят по система за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици, която трябва да тръгне до 6 месеца, съобщи пред “Труд” директорът на НИМХ към БАН проф. Христомир Брънзов.

Проектът е част от програмата на Столичната община за справяне с прекомерното запрашаване на въздуха. За реализирането му метеоролозите ще разчитат на колегите си от Института по комуникационни и информационни технологии, където се намира мощният компютър, способен да направи прогнозите от най-ново поколение.

“Тази система ще прогнозира състоянието на атмосферата в района на София по отношение на вероятността за замърсяване на въздуха с фини прахови частици. Ще прави прогноза час по час за следващите две денонощия”, уточни проф. Брънзов и допълни, че поръчката е възложена от Столичната община, оттам идва и финансирането за нея.

“Говорим за сложна система. Изчислителният комплекс, или суперкомпютърът “Авитохол”, се намира в Института по комуникационни и информационни технологии. Обработващите машини и сървърите, които ще направят прогноза за възможността за замърсяване, са при нас в НИМХ, а резултатите ще бъдат изпращани в Столичната община. Те ще предават информацията на компетентни хора, за да не се стига до такова замърсяване и вероятно ще осигурят публичност до тази прогноза”, посочи директорът на НИМХ.

Изчислителна мощ
Данни по два пъти на ден

Системата за ранно предупреждение ще работи целогодишно. Два пъти на ден прогнозата ще бъде актуализирана с постъпващите нови данни от метеорологичните източници, с които разполагаме, уточни проф. Брънзов.

“Това, което ние използваме като модел, са последно поколение локални метеорологични модели, които изискват огромна изчислителна мощ. В България има само една машина, която може да свърши тази работа, и тя е в при нашите колеги. За сравнение, ако един обикновен компютър смята такава прогноза, това ще му отнеме две години”, посочи той.

По думите му ще се следят условията за замърсяване на въздуха само за фини прахови частици, защото те са различни за различните замърсители. Това е очевидно болният проблем на града, затова и общината ни възлага на този етап спешно да решаваме точно този въпрос, допълни директорът на НИМХ.

“Този проект е изключително важен за нас, защото чрез него ще можем да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици”, коментира зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Над нормата

От края на декември и почти през целия януари стойностите на фини прахови частици в София надхвърляха многократно нормите от 50 mg/Nm3. Сред най-замърсените райони на столицата бяха “Павлово” и “Надежда”.
Предупредителната система трябва да е напълно готова и да започне ефективното й използване преди началото на следващия зимен сезон.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Г-жо Фандъкова, ако пунктовете за технически прегледи си гледаха работата половината трошляци не могат да минат. Затова КОНТРОЛ, който не си изпълнява задълженията ЗАТВАРЯНЕ.

  2. по европейски демократично – пари за отчитане, сякаш не се вижда и знае отде иде мизерията… и всичко по старому до следващите избори.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.