Суперлуна ни държи будни

Снимка: Архив

Настъпва промяна в биологичния ни ритъм

Явлението суперлуна може да предизвика тревожност и безсъние за няколко дни при по-чувствителните хора, твърдят специалисти по психология. Природният феномен, при който естественият спътник на Земята застава точно срещу Слънцето и изглежда по-голям и по-ярък от нормалното, бе първи и последен за 2017 г.

Той се наблюдава у нас тази вечер. Луната се приближава до Земята на разстояние 357 987 километра, което е с 26 хил. км по-близо, отколкото е обикновено.

“Както при всяко новолуние или пълнолуние и при суперлуната настъпва промяна в биологичния ритъм на хората, което понякога им повлиява. Друга причина за промяна на настроението идва от нагласата на човек към явлението, спрямо това, че в интернет пространството има доста информация за него”, заяви пред “Труд” поведенческият психотерапевт Краси Попова.

По думите й не е задължително суперлуната да окаже влияние върху всички хора. Зависи главно от това дали човек е принципно по-чувствителен и тревожен, и дали силно се интересува от такъв тип явления.

Според Попова хора с по-динамичен начин на живот, които не обръщат особено внимание на подобен тип природни феномени, не биха почувствали разлика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука