Супермодерен завод за интелигентно осветление заработи край Пловдив

Инвестицията на немския концерн OSRAM е за 25 млн. евро, разкриват се 900 работни места

Супермодерен завод за осветителни тела на един от световните лидери в бранша и водещ производител в Германия бе открит в четвъртък край Пловдив. На площ от 16 дка немският концерн OSRAM ще произвежда за европейския пазар светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED драйвери, сензори и системи за контрол на светлината. Инвестицията е 25 милиона евро, а минималната заплата е над средната за Пловдив, съобщи главният технически директор и и член на Управителния съвет на OSRAM Щефан Кампман. В момента в цеховете работят 500 души, а до юни 2018 г. техният брой ще нарасне на 900.

Компанията е избрала Пловдив за база в България поради централното местоположение на града под тепетата, което предлага директен достъп до ключови европейски транспортни коридори. Заводът в Пловдив е елемент от стратегията за цифровизация на компанията и тук ще се произвеждат продукти за интелигентни сгради и интелигентни градове. Сред продуктите са светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED драйвери, сензори и системи за управление на осветлението за интелигентни сгради. Сред клиентите на фирмата са производители на арматура, електротехници, осветители, архитекти и строителни предприемачи.

На официалното откриване на новия завод присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, кметовете на Пловдив и Община Марица Иван Тотев и Димитър Иванов, зам.-министри и висши ръководители в германската компания начело с Маркус Зигнер, главен изпълнителен директор и вицепрезидент по производство и ресурси на бизнес отдел „Дигитални системи“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции