Схема за източване на милиони през “Булгаргаз”

“Булгаргаз” е в технически фалит, а държавата налива пари под формата на заеми.

Умишлени загуби за над 120 млн. лева от операции на борсата сочат отчетите на държавното дружество за изминалата година, министерството съмнително мълчи

Държавата налива пари под формата на заеми

През 2023 г. държавното дружество “Булгаргаз” е загубило близо 40% от пазара си, а продажбите към индустриалните клиенти спадат точно наполовина. Общо продажбите на “Булгаргаз” са в размер на 24 млн. и 500 хиляди мегаватчаса газ (2,3 млрд. куб. метра). По договори с клиенти обаче са продадени 20 млн. мегаватчаса (1,9 млрд. куб. метра). Останалите 4 млн. и 500 хиляди мегаватчаса Деница Златева продава на борсата в България и в Гърция. Това, че действа на борсата не е проблем, проблем е обаче, че 94% от борсовите операции на директорката на “Булгаргаз” са на колосална загуба.

Справка в документите показва, че “Булгаргаз” губи всеки месец от действия на борсата средно около 10 млн. лева. Но има и критични месеци като например месец май 2023 г., когато Деница Златева реализира загуби от операции в размер на 37 млн. лева. Отрицателната спекулация може да се изчисли от всеки мързелив ученик, който знае да събира и изважда.

Директорката на “Булгаргаз” предизвиква излишъци, тоест издува тръбата и в Гърция, и в България, след което продава газа под цената, на която го е придобила. Така 25% от продажбите на “Булгаргаз” се оказват пласирани излишъци на борсата на безценица. Дружеството продава газа с 20% по-евтино на борсата, отколкото по договорите си с Топлофикация. Шокиращо е, че “Булгаргаз” продава газа на българската индустрия по 89 лева за мегаватчас (например през май), а на борсата в Гърция продава същия този газ по 50 лева за мегаватчас. Тоест купуваме от гръцката “Митилинеос” газ, част от който после продаваме на гръцката борса на загуба. Някой може ли да обясни логиката на тази икономическа дейност на изпълнителната директорка Деница Златева, обучавана на “гениални” финанси във външнополитическия отдел на БСП?! Целта на всяко дружество следва да е печалба. А не умишлена загуба.

Можем лесно да сметнем, че “Булгаргаз” продава на българския бизнес газ, който е с 40% по-скъп от цената, на която го пласира на борсата. Първо е непочтено към българската индустрия. Второ, по този начин държавният доставчик е натрупал осъзнати загуби в размер на 120 милиона лева през изминалата година. Тук следва да напомня, че в предишни години газовата компания “Булгаргаз” също е продавала количества на борсата, но никога на загуба. Има ли загадка защо енергийният министър Румен Радев покрива тези безчинства?! Или всички можем да се досетим.

“Булгаргаз” е единствената газова компания в света, която търпи загуби! При това е бивш монополист на пазара. Деница Златева превърна компанията в донор на разни фирми, които със сигурност се отблагодаряват за любезността є да въвежда дружеството в режисирани загуби. Държавата налива пари под формата на заеми, а отгоре на това “Булгаргаз” иска и компенсации. За кое? За това, че “Булгаргаз” продава количества на загуба, включително на фирми близки до “Газпром”?! Няма схема за източване на ресурси в държавата, която да не е свързана с фирми, чийто генезис е в комунистическата номенклатура. Например Деница Златева е загубила от сделка с подобна нашенска фирма едни 6 млн. лева само през въпросния месец май. Случайност? Не. Просто дружеството е удушено за извличане на пари от държавата през бутафорен мениджмънт.

Тъй като темата за договора с турската БОТАШ (отделна тема от борсовите спекулации) е във фокуса на общественото внимание, полезно е обществото да знае от кои фирми-доставчици дружеството “Булгаргаз” е закупило газ през изминалата година. По дългосрочния договор с азерите българският доставчик е получил 10 млн. и 500 хиляди мегаватчаса. На следващо място по обем са гръцките “Митилинеос” и ДЕПА общо с 11 млн. мегаватчаса. Американската фирма “Шениер” е доставила общо 1 млн. 584 хиляди мегаватчаса. От британската “Шел” сме получили 810 хиляди мегаватчаса. От френската “Тотал” - 522 хиляди мегаватчаса. МЕТ са ни продали 514 хиляди мегаватчаса. Българската “Колмар” е участвала с 513 хиляди мегаватчаса. От “Булгартрансгаз” и “ДЕСФА” са влезли за балансиране 132 хиляди мегаватчаса. Става кристално ясно, че извън азерския газ най-много количества сме получили от гръцките доставчици, плътно свързани с “Газпром”. Но сме държали да почерпим по малко и всички останали, а именно американци, британци и французи, независимо на каква цена.

Абсурдът, който се развива в “Булгаргаз”, може да се илюстрира и с още факти. В момента в газохранилището “Чирен” има 3 млн. и 200 хиляди мегаватчаса природен газ на цена 215 лева за мегаватчас. Отделно в Турция има 1 млн. и 358 хиляди мегаватчаса от американската компания “Шениер” на цена 201 лева, които Деница Златева не смее да вкара у нас. Защото парното на гражданите ще стане безбожно скъпо, а бизнесът трябва да спре да работи. За тези количества общо, в “Чирен” и Турция, дружеството “Булгаргаз” е платило 960 млн. лева. Обаче в момента пазарната стойност на тези количества е 273 млн. лева, тъй като към днешна дата цената на Нидерландската газова борса TTF, по която ценообразува цяла Европа, е 30 евро за мегаватчас. Тоест българският народ ще трябва да плати извънредно разликата от 687 млн. лева в резултат на политическите и финансовите експерименти на едно скандално управление - и на държава, и на дружество.

Газът от “Шениер” е поръчан през ноември, за да бъде доставен през април миналата година - 1 млн. 585 хиляди мегаватчаса. Но тъй като цената е няколко пъти по-висока от цената на газа на борсата през април, Деница Златева решава да купи заместващи количества на по-ниска цена. Така “Булгаргаз” купува още 500 хиляди мегаватчаса газ от “Тотал” на цена 100 лева, паралелно с шениерските наличности за над 200 лева за мегаватчас. Американците, отчитайки смущаващата разлика в цената, предлагат на Деница Златева да плати неустойка и доставката да не се осъществи. Тоест “Булгаргаз” да понесе по-малка щета. Но нашата мениджърка, която се е специализирала в икономика на загубите, отказва категорично, за да не разочарова американското посолство. Златева решава да плати 165 милиона долара за газ, по-голямата част от който още не го е доставила от Турция.

Деница Златева не управлява дружеството “Булгаргаз” почтено и с финансова грамотност. Тъкмо обратното. Върти безстопанственост, като предпоставя умишлени загуби. Тези загуби стават под носа на Министерството на енергетиката, на БЕХ, на членовете на редица бордове, на които държавата плаща високи заплати, за да осъществяват контрол върху решенията на държавните дружества. И бих казала, не само под носа. Загубите се случват със съдействието на властта, която налива в дружеството пари под формата на заеми, за да може директорката да ги извежда към частните джобове. Деница Златева е обобщен образ на начина, по който се източват държавни дружества. Държавните дружества губят методично, а парите се извличат от частни фирми, като операциите се легитимират съобразно същността на конкретното дружество. Но винаги са крайно необходими. В този ред на факти, през прословутия месец май 2023 г., който ползвам за пример, “Булгаргаз” извършва 1372 сделки на борсата и всички до една са на загуба. Златева всъщност не е изпълнителен директор, тя е опция за източване!

“Булгаргаз” е в технически фалит. Но обявява намаление на цената на газа. Защото Деница Златева не вади количествата скъп газ, а купува нови количества на по-евтини цени. “Булгаргаз” дължи милиард и половина лева към хазната и БЕХ. А Деница очаква държавата да я компенсира за скъпия газ в “Чирен”. Тоест очертава се да се налеят около 2 милиарда лева в дружеството. Но междувременно продължаваме да плащаме по 486 хиляди долара на ден по договора с БОТАШ за услуга, която не ползваме. Или да кажем, че сме ползвали инцидентно, само за танкерите на “Шениер”, но още не сме си прибрали газа. Деница Златева е отговорна и за договора с БОТАШ, който извън всяко съмнение е безобразен. Договор се сключва на основата на реципрочност. А не на остра несиметричност. Напълно изгоден за едната страна и напълно неизгоден за другата.

Ако “Булгаргаз” беше частна фирма, дали щеше да купува повече газ, отколкото е нужно, за да продава излишъците на борсата на по-ниски цени, отколкото е цената на придобиване на газа?! Дали някой частен собственик би оставил Деница да реди загуби след загуби? Или би я оставил с тези финансови знания да почиства прозорците?! Именно заради тези безобразни практики по източване на държавните дружества, неолибералната доктрина се бетонира във фанатизъм за максимална приватизация и изтласкване на функциите на държавата единствено до пазач на уличната сигурност! Бруталното източване на държавните дружества е най-силният аргумент, че държавата е лош мениджър. “Булгаргаз” под управлението на Деница Златева е типичен пример за груба злоупотреба с държавен ресурс под любезния чадър на властта.

*Анализът е публикуван със съкращения. Пълния текст четете на infacto.bg

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване