Жельо Бойчев: ГЕРБ отново са новатори в натиска преди избори 

"ГЕРБ отново са новатори – много активно използват ВиК дружествата". Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев на пресконференция в централата на партията.

Той подчерта, че между двата тура на изборите са получени много сигнали и информация за тежки злоупотреби и въздействия, които се оказват чрез държавна и местна власт върху избирателите. „В Добрич в административната сграда на ВиК дружеството е проведена среща с всички служители и работници, на която присъства народният представител на ГЕРБ от региона и общинският им координатор“, посочи Бойчев и уточни, че това се прави в цялата страна.

По неговите думи в Силистра и  Благоевград развиват схемата, като започват да погасяват задълженията на длъжници. „Шефът на ВиК-Ябланица не се справил добре на първи тур и е уволнен. Друга интересна схема, която върви с пълна сила, е чрез горските за осигуряване на дървен материал за огрев в Петрич, Ямбол и Хасково“, каза още народният представител. Бойчев се пошегува като коментира, че не може да си представи как е съществувала България преди Бойко Борисов.

Бойчев коментира, че много интересна роля се отрежда на местната власт и на кметовете на ГЕРБ в тази кампания. „В общините Каспичан, Никола Козлево, Смядово и Шумен се провеждат срещи, с участието на кметовете, на които буквално са били заплашвани присъстващите, че ако не спечели Цачева, ще бъдат спрени парите от държавата и европейските фондове.

Подобно е положението и в Кюстендил, където са събирани директорите на детски градини и училища и са отправени заплахи към персонала, че ще следват уволнения“, подчерта той. Бойчев обясни и че в София се провеждат множество срещи, чрез Регионалния инспекторат по образование и районните кметове. „Чрез ръководствата на дружествата-концесионери в София се упражнява натиск върху работещите за това да подкрепят кандидата на ГЕРБ. За мое съжаление и Йорданка Фандъкова участва в част от тези оперативки“, допълни депутатът от левицата. По неговите думи на 8.11 е проведена оперативка в Столична община с директорите на общински дружества, на които им е заявено да започнат всякакви действия по осигуряването на необходимите гласове, като се стига до заплахи за това, че ще се преразгледат всякакъв вид договорни отношения. 

„Има сигнали от Столипиново, където се раздават пари за купуване на гласоподавателите за кандидата на ГЕРБ. Събрани са личните карти на служителите на фирма „Чистота“ и „Паркове и градини“ и в секциите, където тези хора трябва да гласуват са назначени членове от ръководства от съответните фирми, за да има пълен контрол дали ще бъде изпълнен съветът с гласуването. Затова си обясняваме и огромния резултат, който имаше Цецка Цачева. Явно гражданите на кв. Столипиново са прегърнали десните европейски ценности, които тя изповядва“, коментира Бойчев. 

Народният представител посочи и още един сигнал от Бургас. „Зам.-председател на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов вече е направил инструктаж на общинския футболен отбор, на който е обяснено, че ако загуби Цачева, спира издръжката на отбора“, каза още той. По неговите думи на служителите на мините в Бобов дол им се обяснява как трябва да подкрепят ГЕРБ, иначе концесията ще бъде прекратена. „Всички тези схеми на контролиран и корпоративен вот са в максимална степен мобилизирани преди балотажа и голямата промяна на 13-ти“, заключи Жельо Бойчев.

Крум Зарков: Бай Ганьо повече не може да прави избори. Нека заедно го покажем в неделя 

„Чрез медиите искаме да се обърнем към всички български граждани. Искаме да им кажем, че ние знаем какво става, как се прави и сме направили пълна организация, за да не допуснем, до колкото е възможно, това да се случи”, заяви Крум Зарков, член на ИБ на НС на БСП и на Инициативния комитет в подкрепа на кандидат-президентската двойка Радев-Йотова. Той обясни, че всички сигнали, които са получени във връзка със злоупотреби и нарушения, ще бъдат обработени и изпратени на компетентните органи. 

„В деня на изборите нашите наблюдатели и членове на СИК са инструктирани да следят зорко за прозрачността и честността на тези избори. Апелът ни е и към всички гласоподаватели - най-сигурната мярка срещу злоупотребата и манипулациите е участието в изборите. Молим българските граждани за активност в неделя”, заяви Зарков. 

Той обясни, че желаната промяна трябва да се изрази в начина, по който се осъществява демокрацията в България. „Бай Ганьо повече не може да прави избори. Нека в неделя да го докажем. Апелираме към всички, участвайте. Към тези, които са се заредили да лъжат, искаме да има кажем „Ние знаем кои сте”, заключи Крум Зарков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика