Сценографът Иван Савов е номиниран за наградата "Добри Чинтулов"

Сценографът Иван Савов е номиниран за наградата "Добри Чинтулов", която се присъжда ежегодно от общината в Сливен на творци със значителен принос за духовното развитие на града и българската култура.

Иван Савов, освен сценограф, е и режисьор, и художник. Има няколко самостоятелни изложби, негови картини са притежание на частни колекции в чужбина. Предложението да бъде отличен с приза е внесено от Съюза на българските художници. Роденият в Сливен творец е автор на скъпа за жителите на Града под Сините камъни картина, която представя митологизирана случка от началото на 20 век: в очакване на Халеевата комета и края на света, българи, роми, турци, евреи, богати и бедни, възрастни и деца се изнесли в Балкана и го ударили на ядене, пиене и танци в "очакване" на потопа.

Други творчески съюзи са предложили за наградата арх.Анна Неврокопска, журналистката и писателка Петя Александрова, акад.Тодор Кръстев, Соня Келеведжиева - учител, писател, актьора Михаил Илийков, както Георги Йорданов, бивш министър на културата в правителството на Тодор Живков.

Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Светлин Русев, Дечко Узунов, Александър Морфов, Теодосий Спасов, проф.Ивайло Христов са част от носителите на наградата "Добри Чинтулов".

Освен този приз, в навечерието на Димитровден, празника на Сливен, общината присъжда награда за стопанска инициатива "Добри Желязков", за краеведческа дейност "Д-р Иван Селимински", както и отличието "Милосърдие".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони