Счетоводителки на съд за фалшифициране на удостоверения за пенсия и трудови книжки

На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна са предадени главната счетоводителка Живка Хр. и счетоводителката Тамара Т. от фирма „Залива 47 СП“ АД. Двете подсъдими ще отговарят за длъжностно присвояване на средства на акционерното дружество.

Живка Хр. е обвинена и за съставяне на официален документ, в който удостоверила обстоятелства с цел да бъде използван като доказателство. Става въпрос за издаване на удостоверения за пенсия и трудови книжки за двете подсъдими и за съпруга на главната счетоводителка, в които бил удостоверен завишен осигурителен праг, съобщиха от прокуратурата.

Присвоената чрез съучастието на двете подсъдими сума е в размер общо на 46 110 лева. След като Живка Хр. напуснала работа като главна счетоводителка, в дружеството започнала проверка на информацията, която се подавала за осигурените служители на фирмата в ТД на НАП във Варна. Така било установено, че жената била осигурявана на най-високия осигурителен доход за страната към момента, което не отговаряло на разплащателните ведомости. При ревизията се установило, че и Тамара Т., и съпругът на Живка Хр. са осигурявани също на по-високи осигурителни доходи с цел получаване на по-високи пенсии и ползване на обезщетения.

Съдебно-счетоводната експертиза по делото доказала, че от 2005 до 2011 год. присвоените суми чрез деклариране на завишените осигурителни доходи и платените от фирмата осигурителни вноски от подсъдимата Живка Хр. възлизат на 43 933 лева, а на Тамара Т. – 5368 лева.

След като действията им били разкрити и срещу тях започнало досъдебното производство, подсъдимите са възстановили изцяло присвоената сума на дружеството.

Делото срещу 64-годишната Живка Хр. и 68-годишната й съучастничка Тамара Т. предстои да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право