Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Счетоводство на мирното съвместно съществуване Докато плашат света с този и онзи враг, САЩ договориха продажби на оръжие за близо половин трилион долара

Незрелите деца се крият зад полите на майка си, а мекушавите политици – зад парламентарни комисии. България изглежда страда от остър недостиг на мъжкари в политиката. Предишното правителство на ГЕРБ взе решение за модернизация на армията чрез придобиване на нова техника за трите рода въоръжени сили. Следващото правителство на ГЕРБ се уплаши от резултатите, които обяви комисията от експерти по темата „изтребители“ и бламира резултатите по най-безличния начин. Създаде комисия в парламента. Абсолютно на всички ни стана ясно защо се прави това. Но нека първо припомним хода на събитията.

На конкурса бяха приети три оферти (няма да влизаме в технически детайли) – португалско-американски Ф-16 от най-старото поколение (блок 15) и по-стари като дата на производство от вехтите ни Миг-29, втора или трета ръка. Втората оферта беше на европейската компания Eurofighter GmbH с Eurofighter Typhoon – 2, и третата оферта на шведската компания SAAB – „Грипен“. Комисията предпочете „Грипен“, защото е чисто нов, предлага се разсрочено плащане с най-добри условия, плюс икономическо сътрудничество, разбирай бизнес и работни места. Офертата за Ф-16 бе отхвърлена.

Веднага след като стана ясен резултатът, Цветан Цветанов реагира остро и в резултат се появи Временната комисия за проучване на изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет. За всички стана ясно, че тя се създава заради накърнените американски интереси.

В интерес на истината от стратегическа гледна точка, американски изтребители е възможно най-добрата опция за България. Предният фланг на НАТО е редно да бъде подсилен с най-доброто. Но най-доброто, а не най-вехтото. Ф-16 имат съвсем нова, прекрасна разработка модел „Блок 70“, а на нас ни се предлага да вземем най-вехтата версия, която както може да вкараме на въоръжение, така и да сложим в музея на авиацията край Пловдив.

Около сделката с изтребителите не стана ясно кое надделява повече – геостратегическите игри или лобистките интереси. Всички глупости, които се наговориха срещу шведския участник в конкурса, нямат връзка с реалността, но хващат непросветените и задоволяват дяволчетата на опълченските американофили. Но това са емоции и субективни, нямащи връзка с реалността, риторики.

Добре, нека поставим нещата на здрава основа. България трябва да има здрава армия в днешно време. Тя трябва да бъде окомплектована с добре мотивирани бойци. Тя трябва да бъде със съвременно въоръжение. При въоръжението има два подхода – прагматичен и идеологически. Прагматичният е да се превъоръжим с нови образци съвременно оръжие, на практична цена. Това включва дори собствено производство, така както например Сърбия, на базата на чужди лицензи и компоненти създава работни места за народа си. Като опаковка на този подход, оръжието като цяло трябва да бъде от производители на съюзници към днешна дата.

Идеологическият минава малко към филми за възрастни. Купуваме каквото ни кажат, при каквито условия ни кажат с уговорката, че няма да ни закачат, няма да ни правят проблеми.

Вторият подход ми се струва малко не мъжки. Практиката в световната история ни учи, че ако някой доброволно си свали гащите и затвори очите, през него минава целият квартал. Лек пример. Когато Османската империя настъпва на запад, пашите са искали от всеки един град просто да сложи знамето на империята и след това ще има мир и никой няма да бъде закачан. Последиците ги знаем.

Като стана дума за знамена, САЩ имат прагамтичното прозрение „Flag follows the trade” („Знамето следва търговията“ или още по-просто казано „Армията е там, където има американски интереси“). В американската външна политика няма абстрактни понятия като „справедливост“, „добър“, „лош“. Има понятия като „печалба“, „икономика“, „интереси“.

Докато сме плашени с инвазия от Русия, ние спираме да се готвим за реалните заплахи за българската национална сигурност. Ако Америка можеше да се справи с Кремъл, щеше да го направи и без пикливите 40 годишни горубленски Ф-16, които ни пробутват.

Нека обаче да направим един бърз преглед на някои от сделките на американския оръжеен комплекс. Румъния се надява през 2017 г. да експлоатира своите 12 Ф-16 MLU. Сделката бе пак с Португалия и тя Букурещ купи 12 употребявани Ф-16 (по-нови от тези, дето ни се предлагат и на по-ниска цена – $600 млн). Чистият приход за Португалия ще е €78 млн., като останалата част от парите ще отидат за покупката на трите F-16 от САЩ, техния ремонт и модернизация, както и доставка на допълнително оборудване.

Основният спонсор на радикалния ислям в света – Саудитска Арабия, сключи сделка със САЩ за оръжия на стойност $109.7 милиарда. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ. Това се случи през май.

Горе долу по същото време САЩ приключи сделка за продажбата на изтребители Ф-15 на Катар. Ресорният министър Джеймс Матис подписа договора заедно с катарския си колега Халид ал Атия. Сделката е на стойност $12 милиарда. Очаква се Катар да купи 36 изтребителя.

Пак по същото време стана ясно, че и Бахрейн ще закупи от САЩ 19 изтребителя Ф-16V. Ако се върнем към интересите и флага – Саудитска Арабия и Катар са в предвоенно положение.

Пак през миналото лято Държавният департамент на САЩ одобри възможна продажба на системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“ на стойност 3,9 милиарда долара на Румъния. За сделката съгласието си даде и Пентагонът, съобщиха световните агенции и БТА.

Такива ракети вече се разполагат в Литва, предстои да бъдат продадени и на Полша. Полша също закупи американски Ф-16, трябваше да закупи още една ескадрила, но се отказа, защото им се сториха много стари. Защо ли?

Ако се разходим из целия свят и драснем чертата, ще забележим как страхът е накарал света да купи оръжие от САЩ на стойност близо трилион долара само за близката една година.

Ако се върнем към собствената си кочинка, би било хубаво ако някой политик, ако наистина иска да прави политическа сделка, да вземе и да заложи името си еднолично. Да каже: „Вижте, знам, че това не е изгодно за България, но ще спечели геополитически. Това е цената – трябва да я платим, а аз си залагам името.“ Ето това искам да видя. Иначе никой, никой, ама никой не може да ме убеди, че 40-годишна вехтория е по-добро от чисто новото, по-модерното и по-евтиното. Лошото е, че в ГЕРБ има прекалено много хора, които са наясно с това, но се возят в чисто нови служебни коли, а не в лади и жигули. Има и пилоти, бивши командири на ВВС, но се държат като… държанки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (16)

 1. Нормално. При положение, че Русия анексира Крим и е пълно с руски тролове глистояди в съседните на Русия страни. Светът няма как да е сигурен при положение, че им атакъв агресор. Дори и Труд си е платен и си копва руски новини от пропагандните им сайтове. Даже и на Съединението ни няма да го отразят(ще го отразят в малка статия привечер). Оставям на руските глисти да поразмият и да ме отрекът и охулят. Но читателите пък да видят и мислят.

  1. Миризлив пИдал……………………………………………………………………………………………

  2. РУСОФОБИЯТА СЕ ЛЕКУВА САМО ПО ЕДИН НАЧИН . ВЗЕМАТЕ ЕДНО ПАВЕ И ПОЧВАТЕ ДА МЛАТИТЕ РУСОФОБА ДОКАТО СПРЕ ДА МЪРДА. ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ПРОДЪЛЖАВАТЕ ОЩЕ ПОНЕ 10 МИНУТИ. НЯМА ГАРАНЦИЯ ЧЕ ОПИТА ЩЕ Е УСПЕШЕН НО ПО НОВО И МОДЕРНО ЛЕЧЕНИЕ ОТ ТОВА ЗАСЕГА -НЯМА

   1. О-оо, какъв смел Сладур!? Ще ти завра павето в газа по-бързо от колкото се е.б.е заек американска подлого!!!

 2. Честит ви празник Трудоваци и русофилистици. Наместо да пишете пропагандни статий и да пускате троловете на русия почетете празника ни. За това ще ви намразя руска гнилоч.

  1. Ако си служил в КЕЧ това е твой проблем п.е.дал! Други може да сме служили в по различни войскови час ти?

 3. Спахийски е прав, разбира се. Но интересно е друго. Да си представим, че Спахийски и още двадесетина журналисти, които отразяват и анализират вярно ситуацията в България, застанат начело и я управляват. Дали ще управляват в съответствие с това, което пишат в анализите си, или ще постъпват така, както правят и днешните управници? Без да омаловажам искреността и моралната твърдост на журналисти като Спахийски, ще цитирам по памет главната героиня от великолепния филм „Мис Стоун“: „Иска ми се, когато взимат решения, депутатите да гласуват, не за да извлекат политическа изгода, а да гласуват за това, което смятат, че е правилно за страната им. Зная, че желанието ми е напразно и това никога няма да стане, защото системата ни е гнила. Тя не награждава честните политици, които гласуват по съвест, а награждава плъховете, готови да продадат страната си, за да плюскат от хранилката. Тези плъхове са истинските паразити на демокрацията.“ Това е въпросът: кой и какво награждава и наказва политическата ни система? И ангел да кацне на банките в НС, при тази система бързо ще се превърне в паднал ангел.

  1. Не разбирам защо „Спахийски е прав“!
   Ако ще говорим за стари и нови самолети – да – новите са по-добри! Но само и единствено докато България не бъде нападната! След това „добрите“ грипени ще бъдат избити в рамките на 60 минути! Максимум!
   А след това ненатовска Швеция ще обяви неутралитет и няма да докара ново грипени.
   Да ви обясня ли какво значи по средата на война една държава да остане без оръжие?
   Ами означава безусловна капитулация! С други думи – оставяме се на милостта на победителя!
   Хайде сега Спахийски, като „мъж“ да даде гаранции, че Швеция винаги ще ни дава грипени! Независимо от това дали сме във война или не!
   Ще даде ама кога спахията стане пешак, а не конник!

   И ето тук е заровено кучето по цялата шумотевица за грипените.
   Изгодна сделка за мирно и само мирно време!
   По време на война сделката е директен разстрел за България!

   Ако искате да разгледаме обратния вариант – взели сме „старите“ ефки. Обучили сме пилотите. Става война. Ефките са свалени.
   Нато ще ни даде ли неограничен брой ефки!?
   Ще ни даде.
   Пилотите обучени ли ще са веднага да седнат в тях и да полетят!?
   Обучени ще бъдат!

   Е – къде е прав „спахията“?
   Просто Спахията е обикновен руски трол, който иска да се въоражаваме с всичко друго, но не и с натовско оръжие!
   Аман от русофили във въоръжените сили!

   1. Недей да лъжеш и заблуждаваш хората. Първо има си резерв на части в армията. Второ подписват се договори които гарантират поддръжката. Няма страна която да си заложи репоутацията и да не си изпълни договорите, а дори и да не си освен, че ще и се срине износът на оръжие, и частите ще бъдат заменени със сходни натовски(за това и има стандарти в НАТО). То и сега със руската техника положението е плачевно. Не виждам защо ще да е толкова лошо с грипените? Да добавя, че на война няма кой да ти даде самолети освен съюзниците и такава не се предвижда дори и в бъдеще.

   2. Пич, ако в твоите разсъждения имаше логика, хората щяха да пускат оо веднъж тото фиш и всички да печелят от първи път. Да, ама няма логика.

 4. РУСИЯ НЕ ПРОДАВА ЛИ ОРЪЖИЕ ?-СВЕТЪТ Е ПЪЛЕН С КАЛАШНИЦИ И ТОВА СЕ ВИЖДА С ПРОСТО ОКО -КЪДЕТО ИМА БУНТОВЕ ,ТАМ БУНТОВНИЦИТЕ АРАЗМАХВАТ НЕ ПАЛМОВИ ВЕЙКИ , РУСКИ ОРЪЖИЯ -РУСНАЦИТЕ ПРОДАВАТ ОРЪЖИЯ НА КУП СТРАНИ И ТО БЕЗ ДА ГО КРИЯТ – ТУРЦИЯЕ ПОСЛЕДНИЯТ ПРИМЕР -ТАКА , ЧЕ ВСЕКИ ПРОДАВА И ВСЕКИ КУПУВА –

 5. Вече има мобилизация на всичкото хамериканско соросоидно трол из нета – квичат на поразия в последните дни.

  Това означава, че скоро ще ги изкарат по площадите да заработват надниците си -както когато унищожиха „Южен поток“ .

  Тоя път сигурно ще скандират „Долу руските Грипен-и“ и „По-добре стар Ф16 отколкото военните да лапнат комисионна“.

  За целта дедо сорос е обявил премии, а наште сорсоиди са готови да трамбоват жълтите павета по цели седмици.

  Сега въпросът е, има ли народ в тая държава или останаха само овце ?

 6. Много силна статия, авторът добре познава материала. Естествено, това е основание соропрокопчовците да плюят и попр.дват.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.