Съветник на Тръмп получил 10 млн. долара заем от олигарх, близък до Путин

Съдебна заповед за издирване, разсекретена в сряда, разкри по-тесни, отколкото се смяташе преди, връзки между Пол Манафорт - бивш ръководител на предизборната кампания Доналд Тръмп, и руски олигарх с тесни контакти с Кремъл, предаде Ройтерс.

В писмена клетвена декларация, приобщена към документа от юли 2017 г., агент на ФБР казва, че е прегледал данъчните декларации на компания, контролирана от Манафорт и жена му, и от тях се вижда, че съпрузите са получили заем от 10 млн. долара от руски заемодател, идентифициран като Олег Дерипаска.

Искането за обиск на апартамента на Манафорт в щата Вирджиния е било уважено и е осигурило ключови доказателства за повдигане на обвинения от специалния прокурор Робърт Мълър срещу Манафорт като част от разследването му на предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Мълър разследва финансовите връзки между Манафорт и Дерипаска - магнат в производството на алуминий, известен с близостта си с руския президент Владимир Путин.

Дерипаска беше сред руските олигарси, на които САЩ наложиха санкции през април.

Мълър повдигна обвинения и срещу Константин Килимник - таен агент, действал понякога като посредник между Манафорт и Дерипаска.

Прокурорите от екипа на Мълър посочват в заведените от тях документи в съда, че Килимник има връзки и с руски разузнавателни служби, което Килимник отрича.

В клетвената декларация, чието съдържание беше разкрито, освен това се казва, че Дерипаска е подкрепял финансово консултантската работа на Манафорт в Украйна в началото й през 2005-2006 г. Цитирана е информация от източник, чието име е заличено, че има данни, че бивш помощник на Манафорт може да е сътрудничил на разследването.

Във вторник федерален съдия във Вирджиния нанесе удар на Манафорт като отхвърли искането му за прекратяване на делото с мотив, че Мълър не е имал правомощия за съдебно преследване срещу него.

Срещу Манафорт, който беше начело на част от кандидат-президентската кампания на Тръмп, са повдигнати обвинения във Вашингтон и Вирджиния, които се простират от заговор за пране на пари през банкови и данъчни измами до нарушаване на изискването да се регистрира като чуждестранен агент на проруското правителство в Украйна.

Манафорт не се признава за виновен. Делото му във Вирджиния започва през юли, а това във Вашингтон - през септември.

В разсекретения документ се потвърждава, че Мълър е разследвал ролята на Манафорт за организиране на среща на 9 юни 2016 г. в Тръмп тауър в Ню Йорк, на която присъствал. Срещата е била между сина на Тръмп - Доналд Тръмп-младши, и руска адвокатка и самопровъзгасена информаторка на Кремъл, която твърдяла, че разполага с компроматна информация за кандидат-президентката на демократите Хилари Клинтън.

ФБР е търсило информация за всички, присъствали на тази среща, включително и за Арас и Емин Агаларови.

Арас Агаларов е руски олигарх, близък до Путин, който помагаше на Тръмп-старши в организирането на конкурса Мис Вселена през 2013 г. в Москва. Синът му Емин е певец.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка