Съветниците в Сливен се събират извънредно заради искането на Лечков за намаляване на имотния данък

Общинският съвет в Сливен се събира на извънредно заседание на 27 декември. Поводът: предложението на бившия кмет Йордан Лечков, сега съветник от Движение „Обединени региони”, да бъде намален имотния данък от 3,2 на 2,5 промила. Свикването на извънредната сесия са подкрепили 21 от общо 41-те местни депутати. Те са представители освен на движението на Лечков, на БСП-опозицията, ДПС, „Движение 21”, „Съюз за Сливен”, „Свети Георги Победоносец”. Сред подписалите се социалисти е още един бивш кмет – Кольо Милев, който управлява Сливен в предходния мандат.

Имотният данък в Сливен  скочи двойно от 1,6 и 1,9 на 3,2 промила за жилищните и нежилищните имоти още с встъпването на ГЕРБ в местната власт. Лечков бе сред съветниците, които подкрепиха увеличението. Сега настоява налогът да бъде намален, тъй като в града се въвеждала синя зона с очаквани приходи от около 800 хил.лева годишно и това можело да компенсира пробойните в местния бюджет. От друга страна, посочва той, високият имотен данък бил невъзможен за плащане от гражданите и понижаването му ще осигури по-добра събираемост. Ако 21-те, подписали се за извънредната сесия, подкрепят и самото предложение на Лечков, техните гласове ще са достатъчно, за да бъде намален данъкът. Как ще се развият събитията на самото заседание обаче, може само да се гадае.

В същото време кметът Стефан Радев /ГЕРБ/ и неговият заместник по финансите Румен Иванов направиха изявления, в които определиха намаляването на имотния данък за „чист популизъм”. Ако това стане, общината ще се лиши от над 1 млн.лева приходи на година – каза градоначалникът. Той подчерта, че местните данъци в Сливен остават най-ниските в страната спрямо други градове, които са също областни центрове. Бизнесът в Сливен плаща два пъти по-малко  в сравнение с В.Търново, Плевен, Благоевград и Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони