Съветниците от БСП се обявиха против увеличаването на местен налог във Варна

Ако го повишат, парите да отидат за детска болница, искат от левицата

Осемте съветници от групата на "БСП за България" във варненския местен парламент се обявиха против предложението на кмета Иван Портних за увеличение на данъка за придобиване на имущество по възмезден начин от 2,6% на 3% върху оценката.

Според администрацията очакваните постъпления за 2019 г. от налога ще са 24 млн. лв., а ако бъде прието предложението, догодина ще бъдат събрани 3,7 млн. лв. повече. Това ще даде възможност за облагородяване на градската среда, изграждане на тротоари, ремонт на улиците в междублоковите пространства и финансиране на дейности по опазване на зелената система на Варна, бяха мотивите към проекта. В писмо до медиите съветниците от левицата ги определиха като общи и необосновани и посочиха, че те не кореспондират с параметрите на рекордния по размер бюджет на Варна, доближаващ половин милиард лева.

3,7 млн. лв. могат да бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и бюджетни икономии, без повишаване на данък, категорични са от групата на БСП. Ако мнозинството все пак одобри проекта, те предлагат алтернатива - приходите в повече в размер на около 15 млн. лв. за мандата, да бъдат използвани целево за строеж на детска болница във Варна.

Идеята бе сред ключовите послания на кандидатът за кмет от БСП и настоящ общински съветник проф. Анелия Клисарова. Тя и колегите й обявиха, че дават и началото на инициатива за изграждане на площадка за игра на деца с увреждания. За целта съветниците периодично ще даряват лични средства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони