Съветници отказаха да закрият забавачницата в Жеравна, за да не се "закрие" селото

Общинските съветници в Котел отказаха да закрият детската градина „Изворче” във възрожденска Жеравна, въпреки че броят на децата е под стандарта –  наесен се очаква да бъдат записани 8 при изискуем минимум от 12 деца.  Предложението за затварянето бе внесено от кмета Коста Каранашев и предизвика емоционални дебати.  Накрая повечето съветници гласуваха „против”, обединени от мнението, че закрие ли се забавачницата, ще се "закрие" и селото.

Според справка от края на май, през тази учебна година в детската градина са били записани 8 деца, като средно на месец половината са я посещавали редовно. През 2015 г. са се родили едва 2 деца, а през 2016 г. – нито едно. „Демографският срив, миграционните процеси, високата безработица са причина за рязкото намаляване на децата в Жеравна” – посочва в мотивите си кметът.  Въпреки че общинският съвет не ги прие, закриването на „Изворче” все пак само се отлага, тъй като от Регионалното управление на МОН едва ли ще разпишат документацията за новата учебна година, след като броят на децата не отговаря на определения минимум.

Някои от съветниците в Котел изразиха мнение след заседанието, че миграцията на младите семейства към градовете била естествена, тъй като възможностите за работа и за образование на децата са по-големи. Други обаче отбелязаха, че демографският срив в Жеравна е започнал още при правителството на Станишев, когато бе закрито основното училище.  Тогава бе закрит и дома за деца, лишени от родителска грижа, в Жеравна. В родното село на Йордан Йовков живеят над 400 души, местните жители се препитават основно от туризъм с къщите си за гости и малки хотели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони