Съветът за сигурност на ООН не подкрепи руската резолюция за Венецуела

По време на гласуването Съветът за сигурност на ООН не подкрепи руската проекторезолюция за Венецуела, предава агенция „Интерфакс“.

Документът не получи достатъчно гласове, за да бъде одобрен. Председателят на Съвета за сигурност на ООН заяви, че само четири държави са гласували за текста - по-специално Руската федерация и Китай.

Така Съветът за сигурност на ООН не подкрепи нито руската, нито американската проекторезолюция относно венецуелската криза.

Както се съобщава, проекторезолюцията, изготвена от Руската федерация, казва, че самите венецуелци трябва да разрешат кризата във Венецуела и опитите за намеса отвън в делата на тази страна, както и заплахите за използване на сила срещу нея, са неприемливи.

В документът се „изразява загриженост относно заплахата от използване на сила за нарушаване на териториалната цялост и политическата независимост" на Венецуела. Той също изразява безпокойство от опитите на страните да се намесят по въпроси, които са прерогатив на венецуелските власти.

Освен това в документа се отбелязва необходимостта от мирно политическо решение на проблемите на Венецуела.

Що се отнася до прехвърлянето на хуманитарна помощ към Венецуела, в проекторезолюцията се подчертава, че това трябва да стане чрез координиране на операциите с Каракас.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руската проекторезолюция за Венецуела предвижда използването на различни механизми за диалог и посредничество и ред при реализирането на хуманитарна помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка