Съветът за сигурност на ООН с извънредно заседание заради изстреляната от Северна Корея балистична ракета

Северна Корея изстреля балистична ракета , която прелетя над Япония. Aктът предизвика остри реакции на международната общност.

Япония, САЩ и Южна Корея поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с изстрелването на севернокорейска балистична ракета, предаде ТАСС. Дипломатически източници твърдят, че съвещанието ще се проведе във вторник вечерта.

https://www.youtube.com/watch?v=0Rv-7nkj1T8

Смята се, че за първи път балистична ракета минава над японска територия. Ракетата прелетя над северната част на Япония, над остров Хокайдо, разпадна се на три части и падан в Тихия океан. Токио не съобщава за щети.

%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%8f-11

По-рано японският премиер Шинзо Абе заяви, че страната му иска извънредно заседание на Съвета и е твърдо решена за засилването на натиска над Пхенян.

Той нарече изстреляната от Северна Корея ракета "безпрецедентна" заплаха. „Трябва незабавно да проведем извънредна среща в ООН и да засилим натиска срещу Северна Корея“, заяви Шинзо Абе след 40-минутен разговор с Доналд Тръмп. „Япония и САЩ са в пълно съгласие за нуждата от по-голям натиск“, добави той.

От Северноамериканското аерокосмическо отбранително командване (НОРАД) „определиха, че севернокорейската ракета не е представлявала заплаха за Северна Америка“.

Южна Корея от своя страна също осъди изстрелването на севернокорейска балистична ракета, която прелетя над японския остров Хокайдо и падна в Тихия океан. „Ще отговорим силно на базата на съюза си със САЩ, ако Северна Корея продължи ядрените си и ракетни провокации“, заявиха от южнокорейското външно министерство.

Южнокорейските въоръжени сили предупредиха, че Пхенян може да се изправи пред „решително“ отразяване на агресията.

Обединеният генерален щаб на Южна Корея отбеляза, че това е 13-тата балистична ракета, която Северът изстрелва тази година.

Това е „нарушение“ на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Пхенян и провокация, която заплашва мира и стабилността, заяви южнокорейският генерал Ро Дже-Чон. Южна Корея и САЩ ще отразят абсолютно решително всяка провокация, добави той.

Южнокорейският президент Мун Дже-Ин заповяда на армията да демонстрира капацитета си за отразяване на севернокорейската агресия, ако комунистическата държава реши да нападне, предава южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Заповедта дойде часове след като Пхенян изстреля ракета, която прелетя над Япония.

Показната демонстрация на Въоръжените сили на Южна Корея включваше изстрелването на осем ракети „Марк 84“ и „МК84“ от четири изтребителя Ф-15 близо до границата между двете страни.

Мун Дже-Ин призова за всеобхватни военни реформи, които да позволят на Юга да се противопостави на асиметричните заплахи от Северна Корея.

Говорейки пред Министерството на националната отбрана и Министерството на делата на ветераните и патриотите, Мун Дже-Ин заяви, че военният капацитет на Южна Корея не отговаря на икономическата й мощ.

Той подчерта, че брутния икономически продукт на Южна Корея е 45 пъти по-голям от този на Северна, което предполага, че и военният й капацитет трябва да нарасне през идните години.

„Северна Корея се фокусира на асиметрични военни възможности като ракети и ядрени оръжия, а ние трябва да си осигурим средства за отговор“, заяви той.

По-рано в телефонен разговор южнокорейският външен министър и американския му колега Рекс Тилърсън се съгласиха да настояват за допълнително санкции срещу Пхенян пред Съвета за сигурност на ООН.

Санкциите са изчерпани като ресурс за въздействие на Северна Корея, заяви оъ своя страна заместник-председателят на руското външно министерство Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

„За всички е очевидно, че ресурсът на санкционното въздействие над КНДР е изчерпан“, каза той.

По думите му Москва е разтревожена от тенденцията за ескалация на Корейския полуостров.

„Виждаме тенденция към ескалация. Считаме, че съвместните учения на САЩ и Южна Корея, които се проведоха, макар и в по-облекчен вариант, отколкото първоначалния сценарий, оказаха влияние от гледна точка на това да се провокира Пхенян към ново ракетно изпитание“, подчерта руският дипломат.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул също осъди действията на Северна Корея и призова всички нации да наложат „възможно най-тежките санкции“ срещу режима в Пхенян.

Той призова Китай за втори път този месец, да използва икономическата зависимост на Северна Корея от него, за да принуди режима да се съобразява с международното право, преди напрежението да ескалира. Външният министър на Австралия Джулия Бишъп нарече последното ракетно изпитание на Северна Корея „провокативно, опасно, дестабилизиращо и заплашително действие“. Тя добави, че режимът действа в нарушение на резолюциите на ООН и „незаконно“.

Според спeциалисти, ракетата е прелетяла на 550 метра височина, по-ниско отколкото повечето от предишните.

Японската ПВО не е направила опит да а я свали. Жителите на Хокайдо са отишли в убежища. Японското министерство на отбраната смята, че ракета като днешната може да стигне до америкаския остров Гуам.

https://twitter.com/Liveuamap/status/902287236586229764

https://twitter.com/CNN/status/902439849906581505

 

 

https://twitter.com/SkyNews/status/902431009186054144

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия