Съвременни тенденциии в операцията за катаракта

Д-р Ирина Кунева д.м., СОБАЛ Пентаграм пред "Труд"

- Коя е най-честата причина за  намаление на зрението при възрастното население и посещение на очен лекар?

- Зрителната функция на човешкото око се променя  през целия ни живот. С напредването на възрастта ни се променят рисковете и вероятността за различни заболявания на зрителния анализатор. Откриването на причините за намаляването на зрението при възрастните хора, точната и навременна диагностика са изключително важни за отличаването на лечимите  от нелечимите заболявания и тяхното бързо и навременно повлияване и/или излекуване. Най-честите причини за намаление на зрението сред възрастното население са: Катаракта в над 45%, следвана от глаукома, дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия, запушване на съдовете на ретината от различен характер.

- Какво представлява катарактата или “пердето”, която както споменахте е най-честата причина за намаление на зрението?

- Катарактата (перде) е помътняване на човешката леща, Това води до значително намаляване на количеството светлинни лъчи, които попадат в окото и достигат до ретината и човек вижда неясно и размито. Намалението на зрението е обратимо и напълно лечимо, когато катарактата е единствената причина. Появата на катаракта в повечето случаи е естествен процес на стареене на организма. В по-редки случаи причината за появата й са заболявания на окото или целия организъм.

- Как се лекува катарактата?

- Единственият начин за лечение е оеративно премхване на помътнялата собствена леща и заметсването й с изкуствена.

- Кога трябва да се оперира катарактата?

- Преди време се чакаше пердето да узрее, за да се оперира. В съвременната медицина операцията за отстраняване на катаракта се извършва през малък разрез чрез ултразвук, безшевно с имплантация на меки, сгъваеми вътреочни лещи и не се чака “узряването” на пердето. Периодът на възстановяване след операцията и постигането на максимално добър зрителен резултат при този вид операция е значително скъсен и облекчен за пациента.

- Какви са новостите и съвременните тенденции в оперативното лечение на катарактата?

- Стремежът към усъвършенстване на този вид хирургия е в две насоки. Първо - подобряване на изкуствените вътреочни лещи. Днес ние имаме огромен избор от импланти, които не само възстановяват зрението на пациента, но често осигуряват корекции на редица несъвършенства на окото, което осигурява на пациента след операцията ново качество на виждане и възможност за независимост от очила. Освен съвременните монофокални лещи, които са меки, имплантират се през много малък разрез и повечето случаи са покрити със специален материал, който предпазва окото от вредните ултравиолетови лъчи, разполагаме и с “по-съвършени” вътреочни лещи. Такива са мултифокалните, торичните и мултифокалните торични лещи. С тях по време на операцията за катарактна хирургия се коригира астигматизма (ако го има) и пациентът получава възможност да вижда след операцията както надалеч, така и наблизо без очила. И тук стигаме до втората насока в стремежа към усъвършенстване на съвременната хирургия на катаракта – “съвършените” лещи се нуждаят от съвършена операция. Фемтосекундният лазер е най-съвременна тенденция за подобраване на техниката в помощ на хирурга и осигуряване на максимално предвидими и сигурни постоперативни резултати. Чрез изпарване на тъканта, без засягане на околната тъкан, този лазер прави максимално точни редица етапи по време на операцията. А именно -разрезите, капсулорексиса и фрагментацията на ядрото. Асистираната от фемтосекунден лазер катарактна хирургия помага на хирурга да постигне един по-предвидим, повтаряем и сигурен в хода на времето резултат след операция на перде с имплантация на вътреочна леща. Особено важна е тази прецизност  при имплантацията на мултифокални и торични вътреочни лещи, чиято точна позиция в окото и стабилност във времето е от решаващо значение за качеството на зрението след операция. Направените с този разрез оперативни разрези са максимално прецизни и сигурни, осигуряват отлична постоперативна адаптация на тази безшевна хирургия, което е най-добрата защита от постоперативни рискове и усложнения. Друга възможност на фемтосекундния лазер е възможността за направа на надрези в роговицат, чрез които се коригира съществуващ преди това астигматизъм. Наличието на вграден оптичен кохерентен томограф дава възможност за наблюдение на всизки тези стъпки по време на работата, което разбира се ни дава сигурност по време на процедурата.

- Разполагат ли нашите пациенти с възможността да се възползват от тези съвременни достижения в медицината?

- Да, офталмологията в България се опитва и успява да догони най-съвременните технологични постижения. В Очна клиника “Пентаграм” разполагаме с всички тези високотехнологични апарати, което ни дава възможност да осигурим за нащите пациенти съвременна, сигурна и ефективна терапия на световно ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве