Съдбата на отпадналите: Двама са аут, Сампаоли също е пътник

МОСКВА – Отпадането в групите на световното първенство вече коства главата на двама треньори. Египет уволни едностранно аржентинеца Ектор Купер, който не спечели нито точка. Оправданията, че Мохамед Салах не бил готов не минаха пред босовете. „Фараоните“ са сред най-слабите на мондиала като статистика и първото класиране от 28 години насам не стопли сърцата край Хеопсовата пирамида. Египет е най-успешният африкански отбор, що се отнася до континенталните първенства. Но така и не може да направи пробив на световни финали като Гана и Камерун в миналото.

Холандецът Берт ван Марвийк, извел родината си до финал на Мондиал 2010, отпадна с Австралия. Първо специалистът класира Саудитска Арабия за турнира, но избяга от Персийския залив. Сега стори същото и с „кенгурата“.

„За мен беше голямо удоволствие да работя с австралийските национали, но вече съм свободен“, каза Ван Марвийк.

Тук някъде трябва да се спомене, че първата треньорска глава, паднала на финалите, дойде 48 часа преди откриването на турнира. Испанската федерация не остана равнодушна към новината, че Хулен Лопетеги е новият треньор на „Реал“ (Мадрид) и му посочи вратата. На негово място по спешност пък бе назначен Фернандо Йеро, изпълнявал до момента ролята на спортен директор. Сега неговото бъдеще начело на „Ла Фурия“ също не е никак сигурно. Тимът изигра серия от колебливи мачове в групите и спечели 5 от възможни 9 точки. В един момент световният шампион от 2010 година дори бе на прага на отпадането. Така оставането на Йеро след мондиала изглежда мисия невъзможна, но евентуален пробив в Русия може пък да промени статута му на временен наставник. Всичко обаче е в сверата на вероятностите, защото големите сблъсъци тепърва предстоят.

Ясна е и съдбата на Хорхе Сампаоли. И птичетата в Русия знаят, че Лео Меси и Хавиер Масчерано вече правят аржентинския състав. Специалистът няма думата след тежката загуба с 0:3 от Хърватия. Стигна се дотам, че камерите в Русия го уловиха по време на двубоя с Нигерия да пита Лионел Меси дали да пуска резервата Серхио Агуеро. Дали това е поредната футболна конспирация, можем само да гадаем, но е факт, че минути по-късно звездата на „Манчестър Сити“ се появи на терена.

Сампаоли обаче ще прибере над 10 милиона долара като неустойка без значение как се класират „гаучосите“.

А ранното отпадане странно донесе нов договор на друг треньор с временен статут. Аржентинецът Хуан Антонио Пици получи удължение на контракта със Саудитска Арабия, след като спечели мача на честта срещу Египет с 2:1. Испанецът застана начело на тима едва в края на 2017 година, когато вече бе спечелил квота за мондиала. Но въпреки неубедителните резултати в контролите и груповата фаза, успя да убеди шефовете си, че е точният човек.

Много е вероятно подобна награда да получи и Акира Нишино, треньорът на Япония. Специалистът изведе тимът до 1/8-финал, въпреки тежката група, в която бяха азиатците – Колумбия, Сенегал и Полша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят