Съдебен изпълнител запорира сметките на Ракитово, общината дължи над 1 млн. лв.

Частен съдебен изпълнител е завел 6 съдебни дела за общо над 1 милион лева срещу Община Ракитово. От местната администрация уточняват, че по нито едно от делата Общината не е получила покана за доброволно изпълнение, което е задължително по закон.

По данни на Министерство на финансите към края на 2016 г. Община Ракитово има просрочени задължения в размер на над 1,2 млн. лева.

При направените справки в деловодствата на частния съдебен изпълнител и на Районен съд Пловдив е установено, че има покани за доброволно изпълнение, оформени с подпис като връчени на Общината, въпреки че такива документи нито са постъпвали, нито са заведени в деловодство, а още по-малко са подписвани от служители на Общината. По тази причина ще бъдат назначени графични и графологични експертизи за установяване на евентуално фалшифициране, уточняват от общината.

Вследствие на тези действия е пропуснат срокът за възражение и започва принудително изпълнение чрез налагане на запори върху сметките и теглене на наличните и постъпващи в тях парични средства.

Причина за образуването на изпълнителните дела са издадени от Районен съд-Пловдив шест заповеди за незабавно изпълнение в полза на две дружества, подписани от бившия кмет Емилия Еленкова.

По случая е сигнализирана прокуратурата и са образувани досъдебни производства за документална измама и злоупотреба с власт. По делата в Районен съд-Пловдив са подадени необходимите възражения, като по две от тях съдът се е произнесъл за спиране на предварителното изпълнение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България