БАБХ проследява фуражна суровина от Бразилия със съмнение за наличие на салмонела

Мариана Маринова атакува „Фермата” “Мисис България” е вторият обявен известен участник

Поет от Банско се вдъхнови от президента Радев, посвети му стихотворение

Пуснаха движението по едното платно на магистрала „Струма“

Венета Харизанова плашещо слаба (СНИМКИ)

Опашка над 8 километра се е образувала на „Дунав мост 2“

Фандъкова: Приключи третият етап от изграждането на канализация в столичния квартал „Люлин“ 9

Пожар гори в коритото на река Марица в Пловдив, подпалили са се незаконни къщи

Павел, Венци Венц и Дара се глезят с 5 звезди Втора обща песен за хитовите изпълнители

11 спасители от София и Боровец издирвали украинския турист, който пострада в района на връх Мальовица

Община Търговище ще дофинансира селско училище

Сливен ще иска кредит за съфинансиране на проект за туризма

Два нови случая на западнонилска треска в Бургас и Монтана

Китайците търсят сигурност по време на ваканцията Румънците пътуват спонтанно, не чакат причина да стегнат куфарите

Началото на сезона в италианската Серия А по MAX Sport през уикенда

Съдебната реформа е заложник на политически интереси

“Съдебната реформа е заложник на корпоративно-политически интереси, които се стремят да парцелират съдебната власт.” Това се казва в доклад, наречен “По някои актуални въпроси на съдебната власт”, който бе представен вчера пред журналисти и магистрати от проф. Емилия Друмева, Борислав Цеков и Здравка Кръстева. Той е изготвен от самите тях и от други учени юристи, обединени в новосъздадения форум “Право и справедлибост”.

“Опитите да се прехвърля топката за незадоволителното качество на правосъдието от съда на прокуратурата и обратно забавят провеждането на съдебна реформа”, подчерта проф. Емилия Друмева. Докладчиците акцентираха на няколко “приоритета на съдебната реформа”.
На първо място – прокуратурата да е централизирана и в нея по-ясно да се отграничават административните дейности от същинските магистратски функции.
На второ място – да бъде създаден закон за съдебните експертизи и изготвящите ги вещи лица, който да отговаря на европейските стандарти. “Проблемът със заплащането на вещите лица трябва да бъде решен, защото води до корупционен натиск върху тях и липса на интерес сред квалифицираните експерти към експертизите”, заяви Здравка Кръстева, която е преподавател в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

На трето място според учените юристи е необходимо представителите на академичната правна общност да бъдат въвлечени в диалога при избор на членове на Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Съмишлениците от форума “Право и справедливост” са на мнение, че идеята на Министерството на правосъдието за прехвърляне на корупционните дела в спецсъда не е противоконституционна, но пък е спорно дали е целесъобразна. Те припомниха, че според оценка на Евросъда “България има системен проблем с неефективността на разследването”.
“В тази връзка е нужно специално обучение на полицаи, следователи, прокурори и съдии по стандартите на ЕС”, пише в доклада.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.