На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Съдебна заседателка си направи самоотвод по делото срещу Петър Москов Първото заседание бе отложено за 18 юни

Съдебна заседателка си направи самоотвод по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима шефове от държавната фирма „Бул Био“ ЕООД за турските ваксини.

Албена Кръстева заяви, че е участвала в административно наказателни производства като вещо лице и е изготвяла експертизи по делата между агенция Митници и една от ощетените страни по делото – „Бул Био“. За да няма съмнения в безпристрастността на състава, Кръстева си направи самоотвод. Тя е била разпределена чрез системата за случаен подбор. Сега предстои, отново на случаен принцип, да бъде разпределен неин заместник.

Първото разпоредително заседание по делото за ваксините бе отложено за 18 юни. Освен това Москов и адвокатите му не са получили копия от обвинителния акт преди повече от 7 дни, каквото е изискването на закона. Те са били изпратени едва на 10 април. Освен това се оказа, че не са били редовно призовани и ощетените според обвинителния акт юридически лица – Министерство на здравеопазването и търговското дружество „Бул Био“. Вместо на тях призовка е изпратена на Министерство на финансите, но то няма да изпрати свой процесуален представител.

Пречка за даване на ход на разпоредителното заседание е и фактът, че адвокатите не са имали достатъчно време и възможност да се запознаят с всички материали по делото, събрани в 195 тома. Защитниците възразиха срещу това, че на 13 април със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров е бил командирован за днешното заседание и един от обвинителите – Емил Петров. Той е от Софийска градска прокуратура, водил е досъдебното производство и е внесъл обвинителния акт в Спецсъда. „Той не е случайно избран. Прокуратурата е единна и централизирана и главният прокурор може да командирова който обвинител прецени. Неговото участие в процеса не би застрашило законосъобразното провеждане на делото“, мотивира се председателят на съдебния състав.

След края за заседанието Москов заяви, че процесът е вече в съдебна фаза и призова да се обсъждат само фактите. „Тази гадост, която бяха принудени да слушат родителите на малки деца, вече я няма и се разпада за това дали държавата е ощетена с нещо“, коментира Москов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.