Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Пост на турски език се появи в профила на президента във фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

Съдиите от Окръжен съд-Пловдив са приключили 7067 дела през 2016 година

Общият брой на постъпилите през 2016 г. дела в Окръжен съд-Пловдив е 7015, стана ясно на годишното отчетно събрание в Съдебната палата в града под тепетата. 2865 от тях са наказателни, а 4150 – граждански, търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения през 2016 г. са общо 8284. Този сбор е от постъпленията, заварени производства и върнати от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствени действия.

За цялата календарна година магистратите от Окръжен съд – Пловдив са свършили общо 7067 дела. 85% от тях (5973) са приключили в срок до 3 месеца от образуването им. Бързината на правораздаване бележи ръст от 4% спрямо 2015 г. когато този процент е бил 81. Причините за това са по-добрата лична организация и отговорност в работата на повечето съдии, както и минималното намаление в натовареността, което е довело до увеличение на темпа на работа през 2016 г.

Тези и други данни бяха изнесени от Веселин Хаджиев, председател на Окръжен съд – Пловдив, в отчетния му доклад за 2016 г. по време на общото събрание на съдиите. В работата му взеха участие председателите на районните съдилища в Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай. „Окръжен съд – Пловдив е сред трите най-натоварени съдилища в страната“, посочи председателят Веселин Хаджиев. През отчетния период съдът е работил с намален състав на съдиите – 9 незаети съдийски щата, частично попълвани с командироване на съдии и такива свободни, поради ползване на отпуск за отглеждане на дете и продължителен отпуск по болест. Действителната натовареност на съдиите остава висока и при сравнението с общите данни за окръжните съдилища у нас Пловдивският запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава“, каза още Веселин Хаджиев.

Средно месечната действителна натовареност по показателя дела за разглеждане е 13,09, а по отношение на свършените дела е 11,16. Веселин Хаджиев отбеляза, че е налице промяна във вътрешната структура по видове на делата, като през отчетната година, както и през 2015 г., общото постъпление на наказателни дела бележи значителен ръст – с 435 дела в повече в сравнение с всички видове граждански дела, при които постъплението е с 290 дела по-малко.

На общото събрание бе отчетена дейността и на четирите районни съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Пловдив. Обемът на постъпление на дела и натоварване на съдиите е доста над средното за страната. Действителната средно месечна натовареност по показателя дела за разглеждане в районните съдилища е, както следва: Районен съд-Пловдив – 56,29, Районен съд-Асеновград – 41,63, Районен съд-Първомай – 47,83, и Районен съд-Карлово – 34,77.

Гост на общото събрание бе председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, която поздрави магистратите за постигнатите високи резултати на правораздавателната дейност – и като срочност, и като качество. Тя не пропусна да отбележи, че за тях допринасят с труда си и съдебните служители. Г-жа Иванова специално благодари на председателите на четирите районни съдилища с думите: „Поздравявам и ръководството на районните съдилища, защото зад тези високи резултати стои много работа и добра организация.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.