На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Съдиите от Окръжен съд-Пловдив са приключили 7067 дела през 2016 година

Общият брой на постъпилите през 2016 г. дела в Окръжен съд-Пловдив е 7015, стана ясно на годишното отчетно събрание в Съдебната палата в града под тепетата. 2865 от тях са наказателни, а 4150 – граждански, търговски и фирмени. Делата за разглеждане във всички отделения през 2016 г. са общо 8284. Този сбор е от постъпленията, заварени производства и върнати от горна инстанция за продължаване на съдопроизводствени действия.

За цялата календарна година магистратите от Окръжен съд – Пловдив са свършили общо 7067 дела. 85% от тях (5973) са приключили в срок до 3 месеца от образуването им. Бързината на правораздаване бележи ръст от 4% спрямо 2015 г. когато този процент е бил 81. Причините за това са по-добрата лична организация и отговорност в работата на повечето съдии, както и минималното намаление в натовареността, което е довело до увеличение на темпа на работа през 2016 г.

Тези и други данни бяха изнесени от Веселин Хаджиев, председател на Окръжен съд – Пловдив, в отчетния му доклад за 2016 г. по време на общото събрание на съдиите. В работата му взеха участие председателите на районните съдилища в Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай. „Окръжен съд – Пловдив е сред трите най-натоварени съдилища в страната“, посочи председателят Веселин Хаджиев. През отчетния период съдът е работил с намален състав на съдиите – 9 незаети съдийски щата, частично попълвани с командироване на съдии и такива свободни, поради ползване на отпуск за отглеждане на дете и продължителен отпуск по болест. Действителната натовареност на съдиите остава висока и при сравнението с общите данни за окръжните съдилища у нас Пловдивският запазва досегашните челни позиции по показателите за натовареност по щат и действителна такава“, каза още Веселин Хаджиев.

Средно месечната действителна натовареност по показателя дела за разглеждане е 13,09, а по отношение на свършените дела е 11,16. Веселин Хаджиев отбеляза, че е налице промяна във вътрешната структура по видове на делата, като през отчетната година, както и през 2015 г., общото постъпление на наказателни дела бележи значителен ръст – с 435 дела в повече в сравнение с всички видове граждански дела, при които постъплението е с 290 дела по-малко.

На общото събрание бе отчетена дейността и на четирите районни съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Пловдив. Обемът на постъпление на дела и натоварване на съдиите е доста над средното за страната. Действителната средно месечна натовареност по показателя дела за разглеждане в районните съдилища е, както следва: Районен съд-Пловдив – 56,29, Районен съд-Асеновград – 41,63, Районен съд-Първомай – 47,83, и Районен съд-Карлово – 34,77.

Гост на общото събрание бе председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, която поздрави магистратите за постигнатите високи резултати на правораздавателната дейност – и като срочност, и като качество. Тя не пропусна да отбележи, че за тях допринасят с труда си и съдебните служители. Г-жа Иванова специално благодари на председателите на четирите районни съдилища с думите: „Поздравявам и ръководството на районните съдилища, защото зад тези високи резултати стои много работа и добра организация.“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.