Съдийската колегия на ВСС бламира Лозан Панов

Отхвърлено е предложението му да отстрани своя заместник Красимир Влахов

Членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отхвърлиха с 10 на 4 гласа опита на Лозан Панов да отстрани от поста своя заместник Красимир Влахов и да назначи Светла Димитрова. Това се случи вчера след 3-часови "лакърдии" по израза на съдебния кадровик Драгомир Кояджиков, цитиран от „Правен свят”.

Неясно с какви мотиви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) настояваше за рокадата. Пред колегите си от Гражданската колегия Панов е заявил, че липсва "доверие" и "синергия" между него и заместника му, а пред съдебните кадровици вчера говори, че Влахов е направил съществени пропуски в работата си.

Магистратите се обединиха около тезата, че е в правото на административния ръководител на всеки орган на съдебната власт да предлага свои заместници, но не одобряват начина, по който Панов се опитва да прави това.

"Превърнахте един лесен казус, в морален казус. Нямате право да унижавате по този начин нито един съдия или човек. Мисля, че съдия Влахов има достатъчно качества да бъде и съдия, и ръководител. Ясно е, че има дълбоко разстройство в отношенията ви. Това, което правите е прецедент", заяви Боряна Димитрова на Панов.

Вчера съдия Влахов е заявил, че ще депозира лично оставката си в деловодството на ВСС в знак на чест и колегиалност единствено и само към колегата си Светла Димитрова.

Коментари

Задължително поле