Съдийската колегия на ВСС ще изслуша Борислав Сарафов във връзка с Мартин Божанов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще изслуша днес изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков.

Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати. Предложението бе направено от члена на съдийската колегия Драгомир Кояджиков. С 11 гласа "за" то бе прието от колегията, като включва да бъдат изискани от прокуратурата справки за работата по досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск срещу съдии, съобщава БТА.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Мартин Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както - дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари.  Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право