Изтеглете безплатното приложение “Европейски път – Велико Търново”

Драгич: Просинечки обедини християни и мюсюлмани в Босна

На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Съдия Калпакчиев лъже за списъците със „свои хора“ Председателите на съдилища от Благоевград опровергаха клеветите

Съдия Калин Калпакчиев.

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев излъга най-нагло, че административни ръководители на съдилища се месят в избора редовите съдии. Точно той, а не някой друг опита да манипулира вота за представителството на съдиите в новия ВСС, научи  “Труд”.

09-1

На 9 юни – ден преди Общото събрание на съдиите, Калин Калпакчиев обяви пред съдийската колегия на ВСС, че шефовете на съдилища раздават списъци с имената на 7 кандидати, които трябва да бъдат подкрепени като “свои хора”. Думите ме предизвикаха скандал и представляващият ВСС Димитър Узунов го попита “дали не го е срам” да говори такива неща точно преди изборите, след което заседанието бе прекратено.

Оказва се, че на 8 юни – ден преди изявата на Калпакчиев, неколцина активисти от неговия Съюз на съдиите са обсъждали в група има ли, или няма подобни списъци. Темата е задала небезизвестната Весислава Иванова от СГС. А ето какво й е отговорила в 17,36 ч съдийка от Благоевград: “И аз заявявам, че на мен и на колегите, с които разговарях по този повод днес, след като прочетох написаното от Веси (Весислава Иванова – б.р.), списък не ни е даван…”.

От думите й става ясно, че и почти всички други участници от същата група не потвърждават за натиск да се гласува за “свои хора”. Което, разбира се, на другия ден не е попречило на Калин Калпакчиев да хвърли поредното внушение и манипулация, характерни за последователите на Лозан Панов.

В отговор на клеветите на Калпакчиев, административните ръководители от съдебен район Благоевград изпратиха декларация до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (виж пълния текст по-долу). Документът бе подписан от председателите на районните съдилища в Гоце Делчев, Разлог, Сандански, какот и от председателите на Районен и Окръжен съд в Благоевград.

До съдийската колегия на ВСС

Декларация от административните ръководители от съдебен район Благоевград

С настоящата декларация категорично се разграничаваме от неверните твърдения, които от известно време се разпространяват в медийното пространство – за раздавани от административните ръководители на магистрати в съдебния район списъци с имена на кандидати за ВСС.

Изложената информация е не само невярна, но и злепоставяща, клеветяща и целяща единствено накърняване на доброто име, чест и достойнство на българския магистрат. Подобен подход на разпространяване публично на такива неверни и набедяващи твърдения и то без каквато и да било конкретика – кой или кои са тези магистрати, на кого, как, при какви условия са раздавани такива списъци, е и недопустим и то по време на провеждане на избори за нов ВСС.

С поддържането и повтарянето на такива твърдения се цели единствено подкопаване авторитета на магистратите от съответния район, създаване на съмнения и негативни внушения в почтеността им. Такива действия се недопустими и от гледна точка на правилата на етиката и морала и са несъвместими с правилата за провеждане на честни, свободни и демократични избори.

Такива неверни твърдения, съдържащи внушения за манипулируемост и зависимост на българския съдия, са не само обидни, но по никакъв начин не допринасят за повишаване на доверието на обществото в съдебната система, а напротив – категорично го разрушава.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Тези ваши материали трябва да ги четат във ВСС,задължително.И най-сетне да вземат отношение,защото с това свое мълчание и търпение,те са съучастници.За Панов-мълчат,за безобразията на Топалов и сие-мълчат,кога ще направят нещо? Или чакат да прехвърлят горещия картоф на следващия ВСС?

  1. Станислав Георгиев
   Ерна Якова
   Боряна Димитрова
   Янко Янев
   Красимира Костова
   Светозар Рачев

   Калин Бакалски – резерва

   Това е списъка.

 2. Калин не лъже ,лъжат председателите тези гнили ябълки и продажници. Точно пък Благоевград ли се намериха да плямпат , пак на Узунов агитката !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.