Съдия Калпакчиев лъже за списъците със „свои хора“

Председателите на съдилища от Благоевград опровергаха клеветите

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев излъга най-нагло, че административни ръководители на съдилища се месят в избора редовите съдии. Точно той, а не някой друг опита да манипулира вота за представителството на съдиите в новия ВСС, научи  “Труд”.

09-1

На 9 юни – ден преди Общото събрание на съдиите, Калин Калпакчиев обяви пред съдийската колегия на ВСС, че шефовете на съдилища раздават списъци с имената на 7 кандидати, които трябва да бъдат подкрепени като “свои хора”. Думите ме предизвикаха скандал и представляващият ВСС Димитър Узунов го попита “дали не го е срам” да говори такива неща точно преди изборите, след което заседанието бе прекратено.

Оказва се, че на 8 юни – ден преди изявата на Калпакчиев, неколцина активисти от неговия Съюз на съдиите са обсъждали в група има ли, или няма подобни списъци. Темата е задала небезизвестната Весислава Иванова от СГС. А ето какво й е отговорила в 17,36 ч съдийка от Благоевград: “И аз заявявам, че на мен и на колегите, с които разговарях по този повод днес, след като прочетох написаното от Веси (Весислава Иванова – б.р.), списък не ни е даван…”.

От думите й става ясно, че и почти всички други участници от същата група не потвърждават за натиск да се гласува за “свои хора”. Което, разбира се, на другия ден не е попречило на Калин Калпакчиев да хвърли поредното внушение и манипулация, характерни за последователите на Лозан Панов.

В отговор на клеветите на Калпакчиев, административните ръководители от съдебен район Благоевград изпратиха декларация до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (виж пълния текст по-долу). Документът бе подписан от председателите на районните съдилища в Гоце Делчев, Разлог, Сандански, какот и от председателите на Районен и Окръжен съд в Благоевград.

До съдийската колегия на ВСС

Декларация от административните ръководители от съдебен район Благоевград

С настоящата декларация категорично се разграничаваме от неверните твърдения, които от известно време се разпространяват в медийното пространство – за раздавани от административните ръководители на магистрати в съдебния район списъци с имена на кандидати за ВСС.

Изложената информация е не само невярна, но и злепоставяща, клеветяща и целяща единствено накърняване на доброто име, чест и достойнство на българския магистрат. Подобен подход на разпространяване публично на такива неверни и набедяващи твърдения и то без каквато и да било конкретика – кой или кои са тези магистрати, на кого, как, при какви условия са раздавани такива списъци, е и недопустим и то по време на провеждане на избори за нов ВСС.

С поддържането и повтарянето на такива твърдения се цели единствено подкопаване авторитета на магистратите от съответния район, създаване на съмнения и негативни внушения в почтеността им. Такива действия се недопустими и от гледна точка на правилата на етиката и морала и са несъвместими с правилата за провеждане на честни, свободни и демократични избори.

Такива неверни твърдения, съдържащи внушения за манипулируемост и зависимост на българския съдия, са не само обидни, но по никакъв начин не допринасят за повишаване на доверието на обществото в съдебната система, а напротив – категорично го разрушава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право