Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор)

Софийски градски съд отказа да пусне преди 2 месеца Джок Полфрийман, защото не се е поправил.

Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Австралиецът Джок многократно е наказван в затвора

Софийският апелативен съд, начело с шефа на съдиите Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, освободи предсрочно австралиеца Джок Полфрийман, който е осъден на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Чужденецът ще излезе на свобода 6 години и половина предсрочно, след като магистратите решиха, че е изпълнил всички поставени изисквания и всичко, което е показал през годините в затвора говори в негова полза.

Нищо, че само преди 2 месеца - през юли, Софийски градски съд (СГС) отказа да го пусне, след като прецени, че той все още не се е поправил, а подалият наскоро оставка шеф на Софийския затвор Десислав Трайков обясни, че Полфрийман е многократно наказван за демонстративно неподчинение.

Преди 6 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде изпратен в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора, а освен това беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказание. Преди него Борис Велчев също отказа да го пусне предсрочно.

Преди 3 г. Полфрийман стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината” в класацията на „Българския хелзинкски комитет”, което предизвика обществен скандал и номинацията му беше оттеглена.

Полфрийман все още не е заплатил и стотинка от 400-те хиляди, които дължи на близките на загиналия студент. След като излезе на свобода, ще замине спокойно за Австралия и ще забрави както за българския затвор, така и за кръвнината, която дължи.

Мотиви ще бъдат публикувани на сайта на съда, след като бъде изготвен протокол от заседанието.

Скандалният магистрат

Съдия на Прокопиев и „Америка за България”

Името на председателя на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев многократно беше намесвано в скандали. За никого не е тайна, че той е в тесни връзки с Иво Прокопиев и кръга „Капитал” и е личен съдия на „Америка за България”. През юли той заяви участие в митинг на „Да, България”, организиран от кръга „Капитал”, нарушавайки Етичния кодекс на магистратите.

За последните по-малко от 3 месеца това е второ скандално решение на съдебен състав, ръководен от Калин Калпакчиев. Първото бе за връщане на делото за убийството на 6-годишния Никита, чието тяло бе открито в куфар край Пасарел. Убиецът Герман Костин беше получил доживотна присъда.

 

 

Христо Монов, баща на жертвата:

Нека магистратите да обяснят мотивите си

„Искам да чуя аргументите на съдиите, за да пуснат Полфрийман. Може пък да убедят и мен. Не ние жертвите, а нека тия, които са взели това решение да коментират. Ние няма какво да коментираме”, каза Христо Монов, баща на убития студент. Той призова магистратите да обяснят мотивите си. „Нека тези съдии, взели това решение, да застанат с лицата си, с имената си и да защитят решението си. Нека убедят хората, че решениeто им e справедливо. Като срещат хората да ги убедят, че те са справедливи, точни и ние можем да разчитаме тях. Ние, които ги храним Какво излиза - убиец да си в България. Убиецът не признава вината си, но това не пречи да излезе близо 1/3 по-рано от пълната си присъда”, допълни пред медии Монов. При предишни опити на Полфрийман да излезе предсрочно на свобода, Христо Монов се закани, че ще търси възмездие. „Ако съдът реши да освободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношения - като Стария завет: око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща”, каза тогава Монов пред Bulgaria On Air.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право