Съдия от Сиатъл спря указа на Тръмп за имиграцията за цялата територия на САЩ

Федералният съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп, с който САЩ преустановиха приема на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население, предадоха агенциите.

Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ.

То е въз основа на иск, внесен от прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Към иска впоследствие се присъединиха и властите в щата Минесота.

Според ищците ключови положения в указа на Тръмп са незаконни и противоконституционни. Срещу указа има заведени дела на цялата територия на САЩ от щати и правозащитни организации.

Тезата на правителството по време на съдебните заседания беше, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие. „Щатът предостави необходимите доказателства“ за това, че указът носи неминуеми и непоправими щети, заяви той.

Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

Робарт, назначение на президента Джордж Буш-син, обяви решението си за влизащо в сила незабавно. Очаква се той да публикува цялостните мотиви за решението си през почивните дни.

Решението му обаче подлежи на обжалване и Белият дом заяви, че във възможно най-кратък срок ще го направи.

Президентският говорител Шон Спайсър посочи, че указът има за цел да предпази американския народ и е законен и уместен.

След решението на съда, американските гранични служби уведомиха американските авиокомпании, че могат да започнат отново да качват пътници, които попадаха в обхвата на указа за забрана на пътуванията, издаден преди седмица.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Това, че носи щети не то прави незаконен… все едно да питаш педофил какво мисли за забраната да се таковат деца…

Отговорете