Съдия от Сиатъл спря указа на Тръмп за имиграцията за цялата територия на САЩ

Федералният съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп, с който САЩ преустановиха приема на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население, предадоха агенциите.

Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ.

То е въз основа на иск, внесен от прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Към иска впоследствие се присъединиха и властите в щата Минесота.

Според ищците ключови положения в указа на Тръмп са незаконни и противоконституционни. Срещу указа има заведени дела на цялата територия на САЩ от щати и правозащитни организации.

Тезата на правителството по време на съдебните заседания беше, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие. „Щатът предостави необходимите доказателства“ за това, че указът носи неминуеми и непоправими щети, заяви той.

Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

Робарт, назначение на президента Джордж Буш-син, обяви решението си за влизащо в сила незабавно. Очаква се той да публикува цялостните мотиви за решението си през почивните дни.

Решението му обаче подлежи на обжалване и Белият дом заяви, че във възможно най-кратък срок ще го направи.

Президентският говорител Шон Спайсър посочи, че указът има за цел да предпази американския народ и е законен и уместен.

След решението на съда, американските гранични служби уведомиха американските авиокомпании, че могат да започнат отново да качват пътници, които попадаха в обхвата на указа за забрана на пътуванията, издаден преди седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка