Съдът върна делото "Зелов" на прокуратурата

 

Апелативният съд във Велико Търново отмени изцяло присъда постановена от първата инстанция срещу бившия зам.-кмет на Плевен Алексей Зелов и върна делото на Софийска градска прокуратура.

Със своя присъда от 17 февруари миналата година Окръжният съд в Плевен е признал Зелов за невинен. Той бе изправен на подсъдимата скамейка с обвинение, че през април 2014 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник кмет на Община Плевен, с ресор «Финанси», е поискал дар. Настоял да получи 10% от общата сума по фактури, по една от която е било извършено частично плащане в размер на 8202.64 лева, издадени от “Пауер Инженеринг” ООД, въз основа на която е щял да бъде извършен паричен превод в размер на 40 000 лева, към търговското дружество. На 22 април Зелов получил сумата от 4000 лева от управителя и представител на търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД С.Х.Р. Зам.-кметът взел банкнотите в кабинета си, заради това, че осигурил своевременно и по-бързо подписване и изплащане на платнежните нареждания от съответните длъжностни лица от общинската администрация, по фактури на обща стойност 40 000 лева и “Пауер Инженеринг” ООД за възлагане на обществена поръчка с предмет «Поддръжка и ремонт на обществено осветление на територията на Община Плевен» от 18 януари 2011 г.

Първата съдебна инстанция оневинила Алексей Зелов. Срещу решението бил подаден протест от Софийска градска прокуратура. На 28 септември 2015 г. Апелативният съд във Велико Търново разгледал делото и признава подсъдимия Алексей Зелов за виновен и му наложил наказание от 3 години 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при общ режим, както и да заплати 8000 лева глоба в полза на държавата. Със същата присъда Алексей Зелов е лишен и от право да заема ръководни длъжности в администрацията на държавни и общински учреждения за срок от 4 години.

Срещу решението на ВТАС са били подадени касационна жалба от подсъдимия и касационен протест от Апелативна прокуратура. По тях заседавал Върховния касационен съд, който на 7 юни 2016 г отмени присъдата на втората инстанция, а делото бе върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд Велико Търново.

Така по казуса заседава тричленен състав на апелативната инстанция, който е констатирал, че на досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия.

"Въззивният съд счита, че обвинителният акт, въз основа на който е образувано делото, не отговаря на изискванията на чл. 246 от НПК, тъй като в него има редица непълноти и противоречия, следствие на които повдигнатото обвинение срещу Зелов за престъпление по чл. 302 е неясно и не може да се разбере в какво точно е обвинен подсъдимия. Така е било нарушено неговото право да научи за какво престъпление е обвинен и правото му на защита. Тази неяснота на обвинението обективно ограничава в значителна степен възможността на подсъдимия и защитниците му да организират пълноценна защита срещу обвинението", пише в становището на апелативните магистрати.

Според тях, първоинстанционният съд е бил длъжен да констатира допуснатото нарушение и да упражни правомощията си по НПК, като прекрати съдебното производство и върне делото на прокурора за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения.

„Като не го направил, първоинстанционният съд сам е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като е допуснал за разглеждане и разгледал по същество наказателно от общ характер дело, образувано по обвинителен акт, неотговарящ на изискванията на чл. 246 от НПК", гласят още мотивите на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право