Съдът в Пазарджик гледа европейска заповед за арест на девети българин, обвинен за трафик на проститутки в Испания

Окръжният съд в Пазарджик ще гледа този петък още една европейска заповед за арест, изготвена от съда в испанския град Марбея спрямо 45-годишния български гражданин Иван С.

Според данни на испанските кралски съдебни власти той е деветият българин от организираната престъпна група, занимаваща се с трафик на жени с цел сексуална експлоатация, част от която е и кметът на село Семчиново (Община Септември). Иван С. е бил задържан на 18 август с постановление на Окръжна прокуратура – Пазарджик, във връзка с постъпила чрез Шенгенската информационна система европейска заповед за арест.

Впоследствие с определение на съда по отношение на лицето е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а в момента тече същинско производство по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. На 3 август на аерогара София бе осъществена процедура по предаването на 8 български граждани на испанските власти.

Осмината българи бяха качени във военен самолет, изпратен специално за целта. Те бяха установени като участници в организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Испания, Германия и Швейцария в хода на проведена на 26 юни 2017 г. международна операция с название „Европа“, реализирана след разследване, започнало в края на 2015 г. и интензивен обмен на оперативна информация. В операцията взеха участие служители на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ в ГДБОП, Специализираната прокуратура, както и Централната бригада за трафик на хора при Генералната дирекция на полицията в Испания.

В процеса на работа бе създаден съвместен екип за разследване, у нас бе образувано досъдебното производство, проведени бяха редица координационни срещи за конкретизиране на задачите на всяка част на екипа, както и датата за съвместната реализация. Бяха изпратени 16 европейски заповеди за арест.

В хода на проведените действия на територията на страната бяха извършени процесуално следствени действия на 17 адреса и иззети множество документи, пари, накити, мобилни телефони, часовници и др. вещи. Тогава бяха задържани и осем участници в престъпната група.

По същото време в Испания бяха извършени претърсвания на 21 адреса, където испанските полицаи откриха също голямо количество пари, накити, часовници, упойващи и наркотични вещества, български регистрационни табели и мобилни телефони.

1pl4004-sad-pazardjikЗадържаха и лица, съпричастни към престъпната дейност на групата. Бе изяснена и схемата, по която е работила организираната престъпна група. В по-голямата си част набирането на жертвите у нас се е извършвало чрез измама, възползвайки се от техния социален статус.

Пристигайки в Испания, групата налагала своите условия на експлоатация върху тях, като не се е колебаела да използва насилие и заплахи. Жените били принуждавани да крадат пари, кредитни карти и ценности от клиентите си, които след това са продавани на нелегалния пазар.

Групата работела при строго установени йерархични нива и имала пълен контрол над проституцията в района на Марбея. Първи помагачи на лидерите се явявали тези, които осъществявали указанията им на територията на Испания. Установено е, че част от парите, получени от престъпната дейност, бивали декларирани като приходи от продажба на животни и се използвали за закупуване на движими и недвижими вещи. В групата се включвали и други помагачи, част от които и шофьорите, превозвали жертвите, управителки на домовете в курорта Пуерто Банус, както и получателите, чрез които се извеждала открадната стока.

Всичките 8 българи бяха екстрадирани в Марбея с решение на Окръжен съд – Пазарджик, след като преди това обвиняемите доброволно се съгласиха да бъдат предадени на испанските власти. Освен кмета на Семчиново Пламен Темелков на военния самолет за Марбея бяха качени неговите съселяни Темелко Атанасов, Пламен Атанасов и Емил Колев, както и Кирил Киримов от село Ковачево, Иван Димитров от село Симеоновец, Васил Михайлов от Пловдив и Райчо Михайлов от град Септември.

Коментари

Задължително поле