Гришо срещу Федерер на финала в Ротердам Българинът досега няма победа срещу швейцареца

Тръмп разкритикува ФБР за пропуските му във връзка със стрелбата в училище във Флорида

„Спейс Екс“ отложи изстрелването на испански сателит

Доналд Тръмп: Изборите през 2016 г. не са повлияни от руснаците

Отбелязваме 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

МВнР осъди провеждането на Луковмарш

Президентът на Армения: Азербайджан да се откаже от нереалистичните си очаквания в Нагорни Карабах

Сирни заговезни е, иска се прошка

Втори боен кораб на САЩ навлезе в Черно море

ЕС премахва геоблокирането

Облачно ще бъде времето днес

Горя голям будистки храм в Тибет (ВИДЕО)

“Фортисимо” са новите звезди на Бургас Атакуват Южна Африка с "Калиманку Денку"

Луковмарш’2018 протече мирно(СНИМКИ)

Мъртъв делфин изхвърли морето в Слънчев бряг

Съдът в шах за пръстовите отпечатъци в болниците

Върховният административен съд (ВАС) все още не може да вземе решение за идентификацията в лечебните заведения. След като тричленен състав обяви за нищожни основанията за въвеждане на пръстовия отпечатък в болниците, петчленен състав на съда постанови, че системата остава в сила. Засега обаче, тъй като и това решение не е последно. Въпросът ще бъде решен окончателно, когато магистратите разгледат въпроса по същество.

Настоящото определение на ВАС е по повод жалби на бившия министър на здравеопазването Петър Москов, управителя на НЗОК и Министерския съвет, с които беше атакувано решението на по-долната инстанция.

В определението на петчленния състав е записано, че „не е налице ограничаване правото на болните пациенти да имат достъп до лечение и профилактика“. Отбелязва се още, че не са посочени реални вреди или настъпването на бъдещи такива за пациентите.

Решението обаче е подписано с особено мнение на съдията докладчик по делото Марина Михайлова, според която системата противоречи на Закона за защита на личните данни. В позицията си тя посочва и че изискването за електронна идентификация е ново, въвежда се за пръв път и не съществува като регламентация на законово ниво.

Според новия подуправител на НЗОК Димитър Петров системата за пръстова идентификация едва ли ще бъде въведена в извънболничната помощ, а информационната система на НЗОК не е готова да поеме 150 000-200 000 влизания дневно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Съдът в шах за пръстовите отпечатъци в болниците – защото не знае на къде ще задуха политическият вятър след изборите на 26 март . А пръстовите отпечатъци за болниците , са унизителна и обидна практика за пациентите – и осигурените , и неосигурените .

  2. Съдът от 3-ма души решил??Точно тези трима души ли трябва да решават -гаврата на Д-р Москов над 7 милиона българи?Точно той е за съд и затвор и тези които са гласували това безумие струващо стотици хиляди левове да се въведе точно в болниците.Да се държат тежко-болни на носилки по коридори и да полагат по 30-40 мин.отпечатъци!А опашатите им лъжи за икономии,са плод на болните им фантазии.Вече 28 год.с участието именно на този вид магистрати-ние 7-те милиона сме ,,матреала,,овче стадо!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.