Съдът задължи шефа на ОбС да свика сесия за референдума за Морската градина във Варна

Морската градина във Варна Снимка: Архив

Варненският административен съд задължи председателя на ОбС на Варна да свика сесия, на която да се обсъди подписката за местен референдум за Морската градина и крайбрежната алея.

Решението на магистратите е по дело срещу мълчалив отказ на шефа на местния парламент да внесе за разглеждане подписката, подадена през април 2013 г. Тя беше събрана тогава по инициатива на Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията/СОПА/ с подкрепата на други неправителствени организации.

За провеждането на референдум се изискваха по-малко от 30 000 подписа, а бяха събрани 33084. Внасянето им през пролетта на същата година стана в деловодството на варненския район "Приморски" заради бомбена заплаха в общината. Въпросите за допитването са „Да достига ли паркът „Морска градина" до морето, като включва изцяло крайбрежната зона от ската до морския бряг?" и „Да бъде ли крайбрежната зона на град Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?".

Според решението на ВАС, което подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, трябва да се свика сесия на ОбС в срок от един месец след влизането му в сила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони