Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

Полицията в Кипър издирва Петев

“Левски” и ЦСКА се замерят с декларации

Роми се втурнаха на прегледи в нова здравна служба

Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобил да стане кражба (СТЕНОГРАМА)

Бизнес сдружение помага на фирми да усвояват директно средства от ЕС

Гурбетчия сезира прокуратурата за измама Горнооряховецът събарял казарми от времето на Хитлер в Лайпциг и не получил нито лев

130 български общини се регистрираха за ден по инициативата на ЕС за безплатен безжичен интернет

Разбита е банда, снабдявала албанци с фалшиви пари и паспорти

Опозицията хвърли сълзотворен газ в парламента на Косово (ВИДЕО)

Задържаха мъж, нанесъл побой на 32-годишна жена и отвлякъл 6-годишното й дете

Съдът намали на 2000 лева глоба, наложена на директора на скандален интернат

На снимката: Омбудсманът на републиката Мая Манолова се срещна преди дни с представители на различни институции по повод интерната в Драгоданово. Домакин на срещата бе областният управител Чавдар Божурски.

Районният съд в Сливен намали от 3 хил. на 2 хил. лева размера на глобата, наложена на вече бившия директор на Социално-педагогическия интернат в сливенското с.Драгоданово – съобщиха от съдебната палата.  Наказателното постановление е било издадено от председателя на Държавната агенция за закрила на детето. А случаят влезе в съда по жалба на санкционираната директорка Павлина Иванова, която оспори основанията за наказанието, както и самата глоба.

Проверката е била извършена от 8 до 10 август 2016 г. от инспектори на Държавната агенция за закрила на детето. Те са установили, че не са изпълнени всички от дадените по-рано задължителни предписания от агенцията. Констатирани са нарушения в 6 пункта, сред тях: не са били планирани конкретни действия за ограничаване на бягствата на децата, не са изготвени нови индивидуални планове спрямо седем деца, не са създадени досиета по жалбите на три от децата, а жалбите на други две въобще не са били разглеждани. Освен това, при проверката било установено, че базата е в лошо състояние. Имало счупени прозорци и оборудване, необезопасени ел.контакти, хигиената е била изключително занижена.

Проверката е била извършена, докато тогавашната директорка Павлина Иванова е била в отпуск. Тя подала писмени възражения, че част от документите не били показани заради отсъствието й и отхвърлила обвиненията, че не е изпълнила предписанията. Съдът обаче посочва, че не е представено никакво доказателство, което да подкрепя тезата й и че констатираните от инспекторите нередности са били доказани по несъмнен начин.  На това основание жалбата на Иванова е допустима, но неоснователна – посочва Районният съд. Той е изменил единствено размера на глобата съобразно тежестта на нарушението. Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд в Сливен.

Социално-педагогическият интернат е държавен. Той стана център на скандал след серия от проверки на националния омбудсман Мая Манолова, при които бяха извадени наяве шокиращи факти за това заведение.  За година и половина се смениха трима директори на интерната. Наскоро жителите на селото събраха подписка с искане за закриването му заради липса на контрол спрямо децата, множеството вандалски прояви и кражби от тяхна страна, посегателствата върху възрастни хора, проституция. Напрежението ескалира след смъртта на 63-годишен мъж от селото. Причините все още се разследват, работи се и върху версията за евентуална съпричастност към случая на 17-годишно момиче от интерната.  Преди дни Мая Манолова се срещна в Сливен с представители на множество институции по повод съдбата на интерната и на 30-ината деца в него. Очаква се той да бъде закрит в началото на новата учебна година.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.