Съдът на ЕС забрани препубликуването на снимки в интернет без разрешение от фотографа

Интернет потребителите трябва да поискат разрешение от фотографите, преди да публикуват техните изображения, дори ако снимките вече са свободно достъпни онлайн другаде. Това постанови Европейският съд, предаде БГНЕС.

"Публикуването в уебсайт на фотография, която е свободно достъпна в друг уебсайт след получено съгласие от автора, изисква ново разрешение от този автор", съобщи върховният съд на ЕС в изявление, цитирано от „Политико“. Съдът е бил помолен да вземе решение по дело в Германия, в което ученик от средно училище е изтеглил и използвал снимка, която е била свободно достъпна в уебсайт за пътуване във връзка с училищен проект. Снимката е публикувана по-късно в уебсайта на училището.

Фотографът, който е направил снимката твърди, че използването на снимката му от училището, е нарушение на авторските права, защото той е дал разрешение за използването й само на сайта за пътуване и претендира за обезщетение в размер на 400 евро. Европейският съд се произнесе в полза на фотографа, като заяви, че съгласно директивата на ЕС за авторското право училището трябва да получи одобрението му, преди да препубликува снимката.

Съдът постанови, че според тази директива, всяко ползване на произведение от трета страна без предварително съгласие за съответното, трябва да се счита за нарушение на авторските права върху тази творба. Съдът също така заяви, че "не е от такава важност" дали притежателят на авторските права е ограничил "начините, по които снимката може да бъде използвана от интернет потребителите".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа