Съдът остави запори за 204 млн. лв. на Прокопиеви (обзор)

Иво Прокопиев бе оправдан от спецсъда за скандалната сделка с държавния дял на дружеството „ЕВН”, но гражданското дело срещу него по искове на КПКОНПИ продължава.

За осми път магистрати отхвърлят жалби на олигарх

КПКОНПИ спечели дела за отнемане на имущества за още 10,5 млн лв.

Обезпечителната нужда не е отпаднала

За осми път Бургаският окръжен съд да вдигне обезпечителните мерки върху имоти на Галя и Иво Прокопиеви и свързани с тях фирми. Активите са за общо 204 064 417, 50 лв. и са запорирани по искове на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Магистратите са оставили без уважение молбата на дружеството „Алфа финанс холдинг” АД. В мотивите си са посочили, че „на практика обезпечителната нужда не е отпаднала”. От 2017 г. насам всички съдебни състави са потвърдили правилността и законосъобразността на актовете на КПКОНПИ.

Също днес от комисията съобщиха, че няколко съдилища в страната са уважили техни искове за отнемане на незаконно придобити имущества за над 10 511 608,60 лв. С решение на Окръжен съд - Русе в полза на държавата са отнети активи за 3 901 017 лв. от Валентин Ганев и свързани с него юридически лица. Мъжът е обвинен за данъчни престъпления. За същите престъпления без имущество за 6 135 250 лв. остава друг русенец - Филип Маринов.

По иск на КПКОНПИ Софийският градски съд е отнел имущество за 92 544, 84 лв. от Юлиян Петров, обвинен за участие в организирана престъпна група за наркотици, действала на територията на България, Турция и страни от Западна Европа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право