Съдът остави пастира от Влахи в ареста. Костадин Митев: Невинен съм, искам на свобода

БЛАГОЕВГРАД. От кореспондента на "Труд"

Пастирът Костадин Митев, който е обвинен за причиняването на големия пожар в Пирин планина, остава в ареста. Това постанови Районен съд-Благоевград в сряда следобед. „Невинен съм, искам да ме освободите от ареста. Много съм уплашен какво ще стане с мен оттук нататък”. Това каза обвиняемият в съдебна зала.

Митев бе задържан от полицията във вторник. Тогава бе обявено, че е направил пълни самопризнания – как хвърлил незагасена цигара и от нея лумнали пламъците, унищожили близо 20 000 декара площ. Но днес в съдебна зала се разбра,че Костадин не е правил самопризнания пред съдия на разпит, такива нямаше и съобщени в делото от страна на прокуратурата.

Ако е направил самопризнания, то те са само пред полицията и то преди да бъде привлечен в качеството си на обвиняем.

Прокурорката по делото настоя за най-тежката мярка „Задържане под стража”. Според държавното обвинение 30-годишният мъж е млад, мобилен, има и присъда отпреди 6 години за кражба, затова е налице реална опасност да се укрие. Още повече, че в период от няколко дни е прикрил извършеното от него престъпление.

Адвокатът на обвиняемия – Мая Драгиева, е категорична, че липсват доказателства за причастността на Митев към извършеното престъпление. Нито един от свидетелите не го посочва като пряк автор на деянието.

„След повдигането на обвинението срещу него подзащитният ми не е правил никакви самопризнания – нито пред полиция, нито пред прокуратура, нито пред съдия. Възползвал се е от правото си да не дава обяснения на този етап. Никъде не твърди, че той е запалил пожара”, каза адвокат Драгиева. Тя поиска от съда по-лека мярка за нетоклонение за Митев, тъй като той има постоянен адрес в село Брежани, живее на семейни начала с жена и работи на трудов договор.

Решението на Районен съд-Благоевград може да се обжалва в Окръжен съд на 5 септември.

Говедарят е обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост, довел до значителни имуществени вреди в размер на 3,3 милиона лева. Законът предвижда наказание до 5 години затвор. Държавното обвинение поиска извършителят да остане в ареста, тъй като деянието му е с висока степен на обществена опасност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България