Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Съдът отмени начет за близо 200 000 лв , ревизорът формално подписал акта и е сред арестувани данъчни за корупция

Административният съд във Велико Търново е обявил за нищожен данъчен акт от март миналата година на обща стойст за близо 200 000 лв с лихвите, съставен на ЕТ „Грейс-Георги Съботинов” . Решението е след скандални разкрития по време на процеса. Делото било образувано по жалба на собственикът на фирмата, който оспорил констатациите на данъчните ревизори. Според тях частникът е укрил данъци дължи на държавната хазна ДДС в размер на 123 419 лв и 48 409 лв лихви, годишен и авансов данък от 4834 лв и 1270 лв лихви, вноски за ДОО- 3433 лв с лихвите и други  осигурителни вноски за общо 3486 лв.
Органите по приходите изтъкнали, че са открили неотчетени покупки на стоки по данъчни документи, издадени от  търговци и съответно има  неотчетени приходи от продажбите на тези стоки за ревизираните периоди.
Георги Съботинов атакувал ревизионния акт  като с решение от 1 юни 2015 г на Директора на Дирекция ”Обжалване и данъчно-осигурителна практика” – Велико Търново жалбата е приета за неоснователна и  актът е потвърден изцяло. Веднага след това собственикът на фирмата обжалвал акта в съда. Било образувано дело, а по време на съдебния процес излезли на яве фрапиращи нарушения на данъчните ревизори.
В хода на съдебното производство като писмени доказателства  били приложени 20 папки с  общо 3179 листа.По искане на адвокатът на  Съботинов- Иван Денев  са изслушани и приети по делото съдебно-икономическа експертиза и две съдебна компютърно-технически експертизи. Дълго време бирниците саботирали работата на вещото лице като не му предоставяли нужните документи. Стигнало се до там, че съдията по делото Марияна Микова се принудила да наложи глоба от 300 лв на шефа на НАП и едва тогава експертизата била направена.
„Настоящият съдебен състав приема, че оспореният ревизионен акт е издаден от лице,  което не е имало материална компетентност за това. Иван Конов , който тогава е бил началник сектор „Ревизии” в НАП, в случая не е притежавал материална компетентност за издаването на оспорения ревизионен акт, тъй като е нямал качеството на  възложител на ревизията“, пише в решението на съда.
В становището на магистратите е пояснено, че Иван Конов е имл правомощия да издава заповеди за възлагане на ревизии по силата на Заповед № 532/25.08.2014г. на Директора на ТД на НАП Велико Търново, но  не е издавал нито една заповед за възлагане на проверка в хода на ревизионното производство срещу Георги Съботинов.
„От тук се налага изводът, че Конов няма качеството „орган, възложил ревизията“, поради което не притежава материална компетентност да участва в издаването на процесния ревизионен акт”,мотивира се съдията .
Доказано по безспорен начин, че Иван Конов не се е запознал с материалите по ревизионната преписка. Възложителят на ревизията Недялка Иванова била отстранена от участие в ревизионното производство и нейните правомощия по издаването на ревизионния акт били предоставени на Иван Конов.
Установено било още, че документите  не са получени от органа по приходите, на когото са били възложени правомощията по издаването на акта и той  практически не се е запознал с тях.
Най-скандалното в случая е разкритието на вещото лице. „От  съдебните компютърно-технически експертизи се доказа, че на Иван Конов е бил предоставен достъп до всички сканирани файлове от ревизионната преписка, но същият не е отварял и не е прочел нито един електронен документ, касаещ доказателствения материал от ревизията”, се казва още в съдебното решение.
Оказало се , че Иван Конов е ползвал само три документа от преписката- Искане за отвод от участие в производството, Решение за изземване разглеждането и решаването на преписката и Протокол за предаване на документи. Доказано било, че от огромната преписка  чисто формално само е подписал оспорвания ревизионен акт.
„В  случая липсва негово валидно формирано волеизявление за издаването на ревизионния акт, а полагането на електронен подпис не може да бъде прието за действително и валидно волеизявление”,категорична е съдия Марияна Микова.
След шокиращите разкрития , съдът е отменили изцяло ревизионния акт като незаконосъобразен, тъй като не били доказани и твърденията на проверяващите за фиктивни сделки и укрити данъци от инспектирания едноличен търговец.
Темида е постановила  приходното ведомство да наплати на Георги Съботинов 6400 лв разноски по делото. Решението  подлежи на обжалване пред  ВАС.
Интересен факт е, че Иван Конов бе сред арестуваните на 24 февруари тази година девет данъчни служители от Велико Търново начело с бившия шеф на ТД на НАП в старата столица Стефан Михайлов. Те бяха задържани при акция на ДАНС и специализираната прокуратура.Арестуваните бирници бяха заподозрени в изнудване на фирми и бизнесмени за големи суми.
В момента Конов е отстранен от длъжност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.