Съдът отряза зелени мераци за 11,5 милиона лева Агенция към МОСВ бе изготвила обществена поръчка по калъп за Тома Белев и компания

„Еколозите“ щяха да поставят рекорд с прибирането на огромната сума

Скандална обществена поръчка за 11 501 250 лева спря с окончателно решение тричленен състав на Върховният административен съд. Търгът бе обявен в края на август миналата година от Изпълнителната агенция „Околна среда“, която е по шапката на Министерството на околната среда и водите. Предметът на поръчката беше „Избор за извършване на анализи и проучвания на видовете и природните местообитания в България“. Още тогава проверка на „Труд“ показа, че голяма част от изискванията за кандидат-изпълнителите са занижени. А няколко месеца преди това – през май, нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев започна да се оплаква, че в областта на екологията властта иска „прекалено квалифицирани“ кадри за обществените поръчки.

На няколко пъти Комисията за защита на конкуренцията и съдебните състави връщаха за обществената поръчка заради нарушения в условията. От ИАОС дори обявиха, че са я спрели, но обявлението така и не беше премахнато.

В четвъртък вечерта магистратите решиха, че търг с такива условия не може да има и спряха процедурата. Ако трябва да бъде обявявана нова, то ще се премине отново през целия за административен път – условията да са съвсем нови, както у самото задание.

Преведени на човешки език мотивите на магистратите са, че заданието е порочно написано и би могло да обслужи интереса на някоя от фирмите-кандидатки, повечето от които гравитират именно около зелените.

 

Даваха 30% от сумата предварително

Необяснимата щедрост на ИАОС

Необяснима бе щедростта на Изпълнителната агенция „Околна среда“, която само за предварителна работа щеше даде 30% от 11,5-те милиона лева. Всъщност ставаше дума за изготвяне на анализ и график на дейността, която ще се извършва. Накрая, ако поръчителят в лицето на агенцията не е доволен, ще може да санкционира изпълнителите с 20% от платените суми – с други думи, дори и при некачествено изпълнение печалбата ще е 80%.

Другата уловка в поръчката беше, че мониторингът щеше да приключи през 2019 година, когато трябва да се изпратят през 2019 година в ЕС. Ако в изводите си изпълнителят посочеше, че някои видове неправилно са определени за изчезнали или че състоянието на изследваните животни и хабитати е лошо, гарантирано ЕС щеше наложи на България тези райони да влязат в „Натура“, за което ще трябва да отделят още много средства. А всяко парче земя, попаднало в „Натура 2000“, де факто принадлежи на псевдоеколозите. Те започват там своята „природозащитна“ дейност, от която всъщност печелят милиони, а за бизнеса и хората остава да търсят своя поминък другаде.

Основната цел

В какво се бяха прицелили зелените този път и от какви средства ги отряза ВАС: анализ на видовете безгръбначни – 1 105 000 лв., на видовете риби – 966 250 лв., на земноводни и влечуги – 603 750 лв., на бозайниците – 676 250 лв. И още – за прилепи 533 750, за висши растения и мъхове – 837 500 лв, за типовете местообитания – 3 058 750 и накрая най-голямото перо – изследване на видовете птици – 3 700 000 лв. По-голямата част от финансирането (85%) е от ОП „Околна среда“ за периода до 2020 г.

Фалшива новина

Еколози излъгаха журналисти

Зелените в Пловдив за пореден път пратиха местните журналисти за „зелен хайвер“, след като обвиниха градската управа, че допуска използването на опасни минни отпадъци за ремонт в начално училище „Петко Славейков“. От Българския център за зелена икономика дори свикаха извънреден брифинг и обясниха колко е опасно положението.

От местната управа реагираха светкавично и доказаха с факти, че изобщо нямат договор с фирмата, посочена за доставчик и не са купували нищо от нея.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. ANALIZ NA ZELENITE,KOLKO PARI SA OTKRADNALO.KADE E PROKURATURATA, DA NAPRAVI NA ZELENJASALITE RAZBIVKA NA IMOTITE, KOLITE, VILITE,KAKVO SA RABOTILI I OTKADE IMAT MILIONI V IMOTI.

  2. Искам да информирам, че във Варна се наблюдава значително увеличение броя на врабчетата, за изчезването на които алармираха по-рано „зелените“. Явно Тома Белев е успял да заплоди доста женски врабчета, които са излюпили потомство. И ако се вгледа човек по-внимателно в тях, се вижда, че много приличат на него – имат същия блуждаещ поглед !!!!!!!

  3. “ заданието е порочно написано и би могло да обслужи интереса на някоя от фирмите-кандидатки, повечето от които гравитират именно около зелените.Даваха 30% от сумата предварително“ И преди съм казвал,че в Изпълнителната агенция „Околна среда“ и подобните й има много хора за уволнение. За болните и инвалидите,за нуждаещите се пари няма никакви,правят кампании-коледна кампания на президента,кампании на телевизиите и други.А иначе се раздават милиони ,просто ей така.За няма нищо. До кога ще продължават тези разхищения?! За болниците пари няма.За лекарства пари няма.Крадат количките на инвалидите и ги продават за 3.50 лв. на „Вторични суровини“! А за Тома Белев пари-бол! До кога ,бе уважаеми тази порнография ще продължава? ДО КОГА?!

  4. В ОПОС има цяла мрежа която обслужва зелените.В нея участват и шефката Яна. Георгиева и зам.мин на регионалното Малина Крумова,която си е парексаланс зелена и която доскоро беше в МОСВ.

  5. Това за минните отпадъци в Пловдив е вярно, аз работих в ПИМК и продадохме над 6000 камиона с минни отпадъци вместо чакъл. Усвоиха се големи европейски пари. В далаверата са замесени само гербаджийски кучета и кметове. Милиони се поделиха в пловдивската строителна мафия. Парите са си пари , но отровата ще си остане завинаги да трови тъпите продажни Пловдивчани, там вече не става за нормален здравословен живот. Камионите ги товарихме от старите насипи на изоставената мина Елшица.Вие как мислите ще има ли виновни? Някои хора в БГ са за разстерл поради тeжки престъпления срещу собствения си народ!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.